2015. szeptember 22., kedd

Kitüntetik Stephen Kinget

Három dolog is történt Amerika kedvenc horroríróra háza táján, kezdjük is a legfontosabbal:

Boldog születésnapot Mr. King!




Igen, a Ragyogás és a Carrie írója, aki beemelte a horrort a magasirodalomba, aki megszerettette velem az olvasást, szeptember 21-én lett 68 éves. Több, mint hetven könyvet adott ki, átlag évente kettőt, köztük ötvennél is több regényt, novellásköteteket (ezekben nyomokban versek is találhatók), és tanulmányköteteket. A horrorirodalom fejlődése az elmúlt ötven évben legalább kilencven százalékban az ő érdeme. Ha nem is ő volt az első, aki megragadta a horrorelemek mögötti lélektani metaforákat, ő használja ezt a leghatásosabb és legtudatosabb módon. Gyakrabban kameozott a történeteiből készült filmekben, mint Stan Lee, megszámlálhatatlan alkalommal bukkan fel a The Simpsons rajzfilmsorozatban, főleg a halloween-i különkiadásokban, még egy Epic Rap Battle is készült róla. De hadd ne én legyek, aki bemutatja őt nektek :)


Stephen King idén (2015) szeptember 10-én zseniális, minőségben és mennyiségben is egyedülálló munkásságáért megkapta a National Medal of Arts kitüntetést. Az indoklás szerint King "Amerika egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb írója, aki az emberi természet élesszemű elemzését figyelemre méltó stílusban meséli el. Horror, thriller, sci-fi és fantasy művei évtizedeken át sok olvasót rémítettek és gyönyörködtettek meg szerte a világon."

Itt megtekinthető a teljes ceremónia.
A harmadik pedig, hogy végre magyarul is megjelent az 1979-ben, Richard Bachman álnéven írt The Long Walk, Hosszú menetelés címen. Bevallom, fogalmam sincs, eddig miért nem jelent meg itthon, de bárkinek is volt az ötlete, hogy éppen most jöjjön ki, az egy zseni. A történet szerint egy posztapokaliptikus világban egy meghatározhatatlan politikai hatalom véletlenszerű fiatal fiúkat választ ki, hogy részt vegyenek egy sportversenyen, ahol napokon át gyalogolni kell - semmi mást, csak megállás nélkül, legalább négy mérföld per órás sebességgel gyalogolni. Aki megszegi a szabályokat, vagy lemarad, azt lelövik, a legtovább életben maradó győztes viszont eljut az ígéret földjére. (Ez nektek is úgy hangzik, mint egy Éhezők Viadala: Irány Németország reboot sequel? Igen, szóval a magyar kiadás megjelenésére keresve sem lehetett volna jobb időpontot találni.)

1 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam erről, jó hogy írtad, köszönöm a cikket! ^^ Örök példaképem King munkássága.

    VálaszTörlés