Irányzatok

Ezen az oldalon fogom összegyűjteni a különböző irányzatokról készült képeimet és cikkeimet, valamint a Goth ezer arca kihívás posztjait.

Nézzétek meg jól, hogy az irányzat szót használom, nem stílust, típust vagy valami ilyesmit, ugyanis ezzel is érzékeltetni akarom, hogy ezek nem merev kategóriák, hanem összművészeti irányzatok, amik megjelennek a zenében, az öltözködésben, az irodalomban, a képzőművészetben, a fotóművészetben, vagy akár a filmművészetben. Ráadásul itt is keverednek, fejlődnek, tehát a legkevésbé sem merevek vagy állandóak. Nem maradnak változatlanok, hanem haladnak, méghozzá egy többé-kevésbé meghatározható irányba - ezért hívom őket irányzatnak.
Ennek megfelelően, ahogy Lope de Vegára sem mondjuk, hogy "ő barokk volt", mert a barokk stílusban alkotott, vagy hogy "Mari néni rokokó", csak mert egy rokokó festmény van a nappalijában, úgy nem szerencsés azt mondani, hogy "ő nu goth" vagy "ő steampunk", csak mert úgy öltözködik vagy az érdekli. Az ember személyisége, ízlése, érdeklődési köre komplexebb annál, hogy egy-egy szóval leírható legyen, erre kísérletet tenni nem csak meddő vállalkozás, de egyenesen sértő lehet.
Az irányzatokat definiálni azonban nem feltétlenül rossz dolog, amíg szigorúan ragaszkodunk ahhoz, hogy nem emberekről beszélünk, hanem művészeti mozgalmakról, és nem kötelező érvényűnek, csak irányvonalnak tekintjük a leírtakat. Ráadásul ez a "megengedő címkézés" segíthet megtalálni bizonyos ruhadarabokat, zenéket, vagy akár hasonló érdeklődési körű embereket, hiszen gondoljunk bele, mennyivel könnyebb leírni azt, hogy "viktoriánus goth szoknya", mint azt, hogy "hosszú, abroncsos vagy alsószoknyás, húzott, fardagályos női alsó ruhadarab, csipkerátéttel, sötét tónusokban, lehetőleg selyem, bársony vagy brokát anyagból".
Az összművészeti részére visszatérve, csak olyan irányzatokat fogok itt tárgyalni, amik legalább kettő (2) különböző művészeti ágban megfigyelhetőek (ez alól egyedüli kivétel a CorpGoth, amiről a cikkben is leírtam, hogy tulajdonképpen nem egy külön irányzat, hanem egy módszer, ahogy irodakompatibilissé lehet tenni bármelyik másik irányzatot). Emiatt szerepel itt például a nu goth, mert az öltözködésen kívül filozófiai, képzőművészeti és zenei irányzat is kapcsolódik hozzá (többek között a witch house), ez utóbbi ráadásul már a WGT-n is képviselteti magát. Ez persze nem jelenti azt, hogy neked szeretned kéne ezt az irányzatot, ez annyit jelent, hogy az én szempontjaim alapján helye van itt. Továbbá ugyanezért nem szerepel itt például a FairyGoth, mert bármilyen szép, és nekem személy szerint bármennyire tetszik, néhány filmen (amúgy nagyon jó filmen) kívül nincs más művészeti ág, amiben önállóan megjelenne (egyelőre...). Továbbá az oldal nyomokban tartalmazhat olyan irányzatokat is, amik szigorúan véve nem kapcsolódnak a gothhoz, de valahogy mégis beférnek a sötét-alternatív stílusok gyűjtőfogalma alá, például a Dark Mori vagy a Steampunk. De végül is sehol nem állítottam, hogy csak és kizárólag goth irányzatokat gyűjtenék itt össze, nem igaz?
Továbbá ismételten felhívnám a figyelmet, hogy a cikkek nagyrészt szubjektívek, ráadásul egy olyan nő szemléletmódját tükrözik, aki fél évtizedet töltött el a Bölcsészkaron, így bármikor, bármennyit képes zenéről, irodalomról, képszőművészetről vagy úgy általában a kultúráról társalogni. Mármint BÁRMENNYIT. És még sznob is.† Nu goth †

Dark Mori

Viktoriánus goth

CorpGoth

Southern gothic

További cikkek hamarosan!