2015. május 22., péntek

A fűző öt előnye

Többeteknél olvastam már, hogy milyen kellemetlen helyzeteket teremt az életetekben, hogy a szüleitek, családotok, iskolatársaitok nem fogadják el a kinézeteteket.
Én ebből a szempontból nagyon szerencsés helyzetben vagyok, az egyetemen soha nem ért még hátrány a kinézetem miatt (sőt, pozitív megkülönböztetésben van részem, ami sajnos szintén kellemetlen, de ez egy másik poszt lesz), a családom nem csak elfogadja, de tetszik is neki.
Aggályaik azonban nekik is akadnak néha (kinek nem), de azok többnyire egészségügyi jellegűek, például meg fogok fázni a csipkében, fájni fog a bokám a platformbakancsban, vagy el fogok ájulni, a fűzőt viselek.
Ez a poszt nekik válasz, és mindenkinek, aki szerint a fűző káros.



A fűző öt előnye



  1. Kinézet

    Ezzel kezdem, mert ez a legevidensebb. A fűzők szépek, az elmúlt korok hangulatát idézik (vagy éppen ellenkezőleg: vannak futurisztikus latex csodák is), beljebb tolják a hasat, összenyomják, így kiemelik a melleket, ezt tudjuk.
    Amit viszont ritkábban szoktam olvasni, hogy a jó minőségű, erős műanyag vagy acélos fűzők hozzásegítenek az egyenes testtartáshoz, nem engednek összegörnyedni, ezért a viselője mindig erősnek és magabiztosnak tűnik majd - a magabiztosság pedig vonzó!

  2. Magabiztosság

    Ha fűzőt viselsz, nem csak a kinézeted lesz magabiztos, hanem néhány pszichológiai trükk miatt valóban az leszel. Pygmalion-effektusnak hívják azt a jelenséget, hogy az ember hajlamos idomulni a szerephez, amit a környezete szán neki - ha pedig a környezeted magabiztos embernek tart, egy idő után valóban azzá válsz. A másik trükk a biofeedback, amikor egy fiziológiai jelenség váltja ki az érzelmet, nem pedig fordítva, például amikor a mosolygás tesz boldoggá. Ha fűzőt hordasz, erős, magabiztos emberként tartod  tested, és ettől érzed majd magad erősnek.

  3. Gerinc, ami nem fáj

    Amikor a gothok felnőttek és dolgozni kezdtek, olyan sokan kerültek irodába, hogy saját öltözködési alstílust hoztak létre, nekünk is szembe kellett nézni azzal a veszéllyel, amit a hátfájás jelent. Oké, lehet, hogy ez nagyon öregesen hangzik, de az irodában már nem rohanunk ki minden órában az udvarra, nincs tornaóra, keveset mozgunk, viszont sokat görnyedünk a gép előtt, és ha egy pár hónapig kipróbálod, milyen ez, tudni fogod, mire gondolok. Először csak a hátad alsó része fáj, aztán lassan a nyakad is, ami kisugárzik a fejre.
    Ezt könnyen meg lehet előzni helyes testtartással, már ha van lelkierőd minden áldott pillanatban figyelmeztetni magad, hogy ne görnyedj - vagy, ha van egy fűződ, ami egyenesen tartja a hátad. Ha a gerinced egyenes, a súly arra a pontra terhelődik, ahova kell neki, ahol elég tömör az izomzat, hogy elbírja a felsőtested, így rövid úton meg lehet szabadulni a fájdalomtól. Nekem már alig van olyan irodai nap, amikor ne fűzőben lennék, még ha csak acélos fehérneműfűzőről van is szó a blúz alatt, mert jó érzés, hogy amikor hazamegyek, nem fáj semmim.

  4. Has, ami nem fáj

    Azt tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy a fűző hasfalra gyakorolt nyomása miatt összeszorítja a gyomrot, így hamarabb elérjük a teltségérzetet, így ideális diétázóknak. Ennek a nyomásnak azonban más pozitív haszna is van. Ha csak a testi folyamatokat nézzük, akkor a fűző szorítása segít meggyorsítani az emésztést, enyhíti a(z akár idegi eredetű) gyomorgörcsöket és a menstruációs görcsöket.

  5. A gothoknak is kell az ölelés

    Szintén egy pszichológiai folyamat eredménye, hogy a fűző sok érzelmi problémára nyújthat megoldást. A (jól szabott, jó minőségű) fűző tökéletesen illeszkedik a viselő testéhez, ezért olyan érzést nyújt, mintha folyton ölelnének, ennek pedig rengeteg pozitív hatása van. Növekszik az endorfinszint, és enyhíthetővé válik a rossz közérzet, depresszió, a pánikroham, az általános idegesség, de még olyan beszámolókkal is lehet találkozni, amikor valaki az öncsonkítási hajlamait hagyta el a fűző segítségével.
    A tökéletes illeszkedés másik előnye, hogy az acél merevítők és a sok rétegnyi vastag ruhaanyag olyan érzetet nyújt, mint egy páncél. A tömegiszonnyal küzdőknek, vagy az érintéstől. támadástól rettegőknek, paranoiásoknak is segíthet teljes értékű életet élni, ha egy olyan ruhadarabot viselnek, ami megvédi őket, a biztonság érzetét nyújtja. Olvastam olyan esetekről, amikor egy hölgy a nemi erőszak átélése utáni poszttraumás stressz szindrómát küzdötte le a fűzője segítségével, mert tudta, hogy a fűző gyakorlatilag áthatolhatatlan, és szakértelem nélkül lehetetlen levenni róla.
  • Általános jótanács:

    Ezek az előnyök saját megfigyelés és fórumos beszélgetések eredményei, tekints is rájuk úgy! Ezek nem orvosi vagy pszichológiai tanácsok, ezek tapasztalatok. Én a saját testemhez, lelkemhez és fűzőimhez értek, az orvostudományhoz nem, ezért ha valami komoly állapoton szeretnél fűzővel javítani, mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét!

VANNAK negatívumok is...

Az a sok rémtörténet, amit a viktoriánus kor fűzőiről lehet hallani, viszont nem kitaláció. Az eset, amikor az előkelő hölgy a bál után összeesik és meghal, mert a szoros fűző átszúrta a tüdejét, elviekben valóban megtörténhetett; vannak kényelmetlen fűzők, amikben el lehet ájulni; a feminista mozgalmak valóban az elnyomás jelképének kiáltották ki. De nézzük csak meg ezeket a sztorikat közelebbről...

  1. Szoros fűzők

    Igen, a fűző valóban képes a tartós nyomáskifejtéssel megváltoztatni a felsőtest alakját, vagy akár a belső szervek elrendezését - de egy cipő is képes maradandó elváltozásokat okozni viselője lábán, ha nem a megfelelő méretet, és nem a megfelelő alkalomkor hordja. A fűzőnél is gondosan kell megválasztani a méretet, akár méret után készítettet is lehet kapni, ami biztosan nem szorítja ki belőled a szuszt. A waist traininget (a derék maradandó beszűkítését) én személy szerint nem támogatom, de ha neked tetszik, és olyan fokozatossággal csinálod, ahogy a fültágítást kell, az sem okozhat maradandó károkat.

  2. Elnyomás jelképe

    Ez egy személyesebb kitekintés, az egyik sötétzöld csoporttársamtól egyszer ugyanis megkaptam, hogy a fűző egy hímsoviniszta, elnyomó találmány, és a női nemet köpöm szembe azzal, ha viselem.
    Vissza a cipős példához: a cipő is volt a nők elnyomásának és kínzásának a jelképe, gondoljatok csak a gésák abnormálisan apróra szorított lábaira! De minden jelkép csak annyit jelent, amennyit belelát az ember. Ha a tested és az igényeid tiszteletben tartásával, szabad akaratodból hordasz fűzőt, az ellen senkinek semmi kifogása nem lehet!
    Sőt, a feminizmus (ami ugye EGYENLŐSÉGRE TÖREKSZIK) éppen azt akarja elérni, hogy bármit hordhassak, amit akarok, akár fűzőt is, anélkül, hogy bárki elítélne érte.


A lényeg az, hogy semmi nem kényszer; sem kevesebb, sem több nem eszel attól, ha fűzőt hordasz. Előny akkor, és csak akkor származik belőle, ha akarod, és szereted (ez mondjuk a világon szinte bármilyen tettre igaz).

by:A

Jöhetnek az érveitek!

3 megjegyzés:

  1. Nekem is az a tapasztalatom,hogy a tartást merőben javítja. Komolyan ajánlani tudnám minden embernek minimum egy órára. De nem az ilyen kínais,meg műanyag merevítős szarokat,hanem a rendes acélmerevítéses fűzőket. nekem is van egy pár -és bár alkalmam nem sok volt még viselni,viszont itthon elszórakozgatok velük és igen jó hatással vannak még ha csak fél órára is van rajtam. Eleinte kellemetlen,de utána az ember megszokja,hogy egyenesen kell járnia görnyedés nélkül.
    Nem mellesleg vannak már ruha alá felhúzható fűzők,ha mondjuk munkába megy az ember de nem akar látványosan ilyet hordani. Mindent meg lehet oldni. (:

    Az elnyomás is érdekes gondolat. Egy olyan világban,ahogy te magad döntöd el,hogy mit húzol fel,nem hiszem,hogy elnyomásnak számít bármilyen ruhadarab.

    VálaszTörlés
  2. Rövid leszek: Végre egy TÁRGYILAGOS vélemény a hölgyeket csinosabbá formáló fűzőről.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok. Végre egy TÁRGYILAGOS véleménycsokor a női megjelenést szebbé varázsoló fűzőről és használatáról.

    VálaszTörlés