2015. február 10., kedd

A cinkotai vámpír

Hasfelmetsző Jack 1888-ban öt nőt ölt meg egyre brutálisabb módokon, kibelezte őket, több szervüket magával vitte, az egyik kétes eredetű levél szerint volt, amelyiket meg is ette.
Ezt csak azért írtam le, hogy összehasonlíthassátok, mennyivel kevésbé volt vérszomjas a világ leghírhedtebb sorozatgyilkosaként emlegetett Jack, mint a világszerte Cinkotai Vámpírnak hívott Kiss Béla, aki bizonyítottan hét, de legvalószínűbb becslések szerint körülbelül 20 nőt és férfit ölt meg, és nem csak egy-egy részüket, hanem az egész holttestet megtartotta. (És elneveztek róla egy death metal bandát. Azért akiről death metal bandát neveznek el, az tényleg durva ember lehetett...)

Minden tökéletesen normális

Az 1900-as évek elején egy fiatal, 23 éves bádogos, Kiss Béla és felesége költöztek a cinkotai Kossuth utca 40 szám alatti házba. A környékbeliek a férjet komoly, megnyerő, irodalomkedvelő embernek ismerték meg, aki keményen, és lelkiismeretesen dolgozott. Bár soha nem járt az általánosnál komolyabb iskolába (a bádogos mesterséget is autodidakta módon tanulta ki), meglehetősen tájékozott volt az irodalom, a kultúra és a politika terén, bármilyen nagyvárosi előkelőséggel el tudott társalogni, bélyeget gyűjtött, és rózsákat nevelt. (Az angol Wikipédia okkult érdeklődéséről is beszámol, erre azonban nem találtam magyar nyelvű forrást, mindenesetre érdekes adalék lenne.)

A felesége azonban minden jel szerint nem volt elégedett, ugyanis 1912-ben csalni kezdte a férjét egy Bihari Pál nevű zenésszel, amit nem is igazán titkolt a kíváncsi szemek elől. Azonban még az év vége előtt mindkettejüknek nyoma veszett; Kiss Béla azt állította, hogy megszöktek, ami tökéletesen hihető magyarázat volt.
A falu közvéleménye Bélával érzett együtt, ezért nem csak elnézte, hanem egyenesen támogatta, hogy Béla házában onnantól kezdve rendszeresen fordultak meg fiatal, budapesti nők, akik azonban soha nem jöttek egy-két alkalomnál többször. Még a házvezetőnő sem  ismerte őket név szerint. Béla is rendszeresen járt fel Budapestre, több forrás szerint egy tűzpiros automobillal, ahol előkelő mulatókban adott olyan pezsgős vacsorákat, amiket egy bádogos jövedelméből nehezen lett volna finanszírozható.
De hát mégiscsak Magyarországon vagyunk, azaz bármennyire is köztiszteletben álló ember volt ő, valaki mégis feljelentette: gyanús bádoghordók álltak ugyanis az udvarán, melyben minden valószínűség szerint (vagy legalábbis a bejelentő szerint) csempészett likőr volt.
A falu rendőre meg is látogatta Kisst, ő azonban biztosította, hogy szó sincs semmiféle illegális dologról; egyrészt, a foglalkozása bádogos, teljesen normális dolog hát, ha bádoghordók állnak az udvaron, másrészt mindenki tudja, hogy hamarosan háború lesz, a tájékozott, előrelátó emberek pedig már most elkezdik felhalmozni a nyersanyagokat, például a benzint. Így mindenki megnyugodott, Kiss Béla jó híre pedig nem hogy nem csorbult, de csak még jóravalóbb, előrelátóbb férfinek látták, aki bármelyik nőnek jó parti lehet.
Az pedig nyilván csak véletlen, vagy valami mocskos női praktika eredménye lehet, hogy több fiatal nő is feljelentést tett Kiss Béla ellen, azt állítva, hogy házassági ajánlat ürügyén kicsalta a pénzüket. Annál is inkább, mivel a három feljelentő közül kettő nyomtalanul eltűnt, egy pedig Amerikába költözött - legalábbis a szüleinek írt búcsúlevél alapján, ami nem a lány kézírásával készült.
Biztosan csak nem bírták elviselni, hogy ez a bon vivant elutasította őket.
Minden tökéletesen normális.

Ez a bohém nem tud szeretni, pezsgő folyik, mint a víz, az asztalán...

Amikor a hordó kiborul

1914-ben, Kiss számításainak megfelelően ki is tör a világháború, és bár ő már 37 éves, tehát nem mostanában számíthat arra, hogy behívják, önként bevonul a hadseregbe, a házat pedig a házvezetőnőjére bízza. 1916-ra a háború annyi nyersanyagot emészt fel, hogy a hátországban bármilyen "adományt" "szívesen fogad" a katonaság, így jut el egy katonai különítmény a cinkotai házhoz, ahol a hírek szerint több hordónyi üzemagyag áll felhalmozva. Ilyen időkben a magasabb cél felülírja a magánélethez való jogokat, így a katonák a házvezetőnő heves tiltakozása ellenére is felnyitják a hordókat.
Amit ott az üzemanyag helyett találnak, az hetekre leszorítja a háború híreit az újságok címlapjáról.
Mindegyik hordóból egy megfojtott nő holtteste kerül elő, összesen hét darab. Közülük a falubeliek rögtön azonosítani tudják a négy évvel korábban eltűnt (pardon, megszöktetett) feleséget és a szeretőjét, aki az egyetlen férfi áldozat.
A házban egy kulcsra zárt ajtó mögött volt egy a szoba, ahova a házvezetőnőnek sem volt bejárása, amolyan dolgozószoba-szerűség. Itt rengeteg gyilkosságokról szóló regény mellett 174 nővel folytatott levelezést találtak (ez körülbelül ötszáz levélváltást jelentett, mind akkurátusan felcímkézett mappákba rendezve), melyek pénzről és házassági ajánlatról szóltak, és egy fényképalbumot, benne 74 nő fényképével, melyek közül jó néhánynak nyoma veszett a levélváltások óta, ám több holttestet szinte egész Cinkota felásásával sem találnak. (Másodlagos források említenek 9, 23 és 32 testet is, de ezek valószínűleg már hozzáköltések, az eredeti cikkek mind 7 megtalált tetemről szólnak - ami persze valószínűleg nem az összes áldozat száma)
A nyomozóknak nem telik sok időbe összekapcsolni ezt a felfedezést egy nyomozással, ami egy ideje már foglalkoztatta a közvéleményt, nevezetesen azzal az esettel, hogy fiatal lányok tűntek el nyomtalanul, miután válaszoltak egy újságban "Hofmann" néven feladott házassági hirdetésre.
Innen már nem nehéz összerakni Kiss módszerét: álnéven adott fel hirdetéseket, a házasságra jelentkező nőkből kicsalta a pénzüket, ezzel finanszírozva a fényűző éjszakai életet, melyről a közvetlen környezete mit sem tudott. Azokat, akik akadékoskodtak, vagy akikről biztosan tudhatta, hogy nem fogják keresni (például özvegyeket, vagy vidékről jött lányokat, akiknek nem volt családja), Cinkotára csalta, és megfojtotta. A holttesteket faspirituszban (metilalkoholban) tartósította és a lehegesztett hordókba rejtette.
(A nyomozás körülményeiről, az indítékokról és a bűnözői profiljáról itt több információt is találtok.)
Amilyen gyorsan csak lehet, értesítik a katonai rendészetet, és kiküldik az elfogatóparancsot a frontra, ahol Kiss Béla szolgált, ám ez egy elég gyakori név, és a nagyban vesztésre álló magyar csapatok sem túl szervezettek, és őszintén, egy vesztes háború közepén a fronton harcoló egységek kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy megtalálják Kisst.
Egy idő után azonban mégis befutott a hír, hogy Kiss Béla egy szerbiai kórházban haldoklik tífuszban. Mire a nyomozók Pestről odaértek, már csak a férfi holttestét találták a kórházban - pontosabban EGY férfiét, ugyanis a halott nem Kiss Béla volt. Ő valószínűleg a háború végi zűrzavarban iratokat cserélt egy katonatársával, dezertált, és örökre eltűnt a hatóságok szeme elől.
Ez minden, amit tudunk.


Szép asszonyok, szép jó éjszakát...

Rejtélyek

Kiss Béla esetével kapcsolatban négy fontos megválaszolatlan kérdés maradt.

Egyrészt, soha nem derült ki pontosan, hány áldozatot szedett a férfi. Bár a hatóságok szerint a gyilkosságok egyértelműen a feleséggel kezdődtek, jóval az ő eltűnése előtt is levelezett nőkkel, hogy kicsalja a pénzüket, és talán más indokból is. Bár a hét azonosított áldozaton kívül nem találtak más holttesteket, a levelezőpartnerei közül soknak nyoma veszett, többnek, mint amennyit a véletlen indokolna. Ráadásul ha sikerült túlélnie a háborút, akkor, legalábbis a hasonló bűnözői profilok alapján, nem hagyta abba a gyilkolást.

Másrészt, soha nem derült ki, hogy mi történt vele. Lehetséges persze, hogy meghalt a fronton tífuszban, más híresztelések szerint sárgalázban, vagy, hadifogságba esett, de megint csak a bűnözői profilja alapján ez nem valószínű. Érkezett bejelentés a francia idegenlégiótól is, hogy állítólag egy ott szolgáló, Hofmann nevű katona (emlékeztek a hirdetésbeli álnevére?) feltűnően hasonlít Kiss Bélára, de mire letartóztathatták volna, a katona eltűnt. Hasonló véget ért az a nyom is, amikor egy FBI nyomozó látott egy Kiss Bélára emlékeztető karbantartót egy New York-i bérházban, mire kikérdezhették volna, nyoma veszett.

Harmadszor, számomra rejtély, hogy nevezheti ezt az esetet több cikk is a magyar nyomozás történetének egyik legnagyobb sikerének. Teljesen véletlenül akadtak rá a holttestekre, ráadásul, Kiss soha nem került rendőrkézre, még csak igazán közel sem jártak hozzá soha. Tudta, hogy közeleg a háború, és hogy ez egy jó alkalom a szökésre, és olyan biztos terve volt, hogy még az otthoni nyomok eltüntetésével sem bajlódott, mintha tudta volna, hogy úgysem érik utol; legalábbis szerintem.

Negyedszer pedig...
Az irodalomban, annak is leginkább a horror és rémtörténet területein gyakori motívum a jólnevelt, megnyerő antagonista, a nyájas gonosz, aki a nők álma és rémálma egyszerre, aki elvisz egy gyertyafényes vacsorára, és megeszi a májadat. Azt hiszem, nem kell különösebben ragoznom a dolgot, mert mind sejtjük, kikről van szó; Drakula, és nagyjából az összes vámpír ilyen, ahogy Long John Silvertől kezdve Barbarossáig rengeteg kalózkapitány is, Moriarty, Lucius Malfoy, Vincent Price összes karaktere, Hans Landa, Sideshow Bob, Magneto, Hannibal Lecter (mint mondtam, nyájas gonosz), vagy az utóbbi figuráját ihlető Ted Bundy (oké, ő nem irodalmi példa, de ehhez a motívumhoz tartozik).
A rejtély tehát az, MIÉRT NEM ROSKADOZNAK A KÖNYVESBOLTOK POLCAIN A KISS BÉLA IHLETTE REGÉNYEK?
Tulajdonképpen ő is egy azon sokak közül, akik külföldön híresebbek, mint itthon; mint az elején említettem, elneveztek róla egy death metal bandát, a történetéből majdnem némafilmet is forgattak, több könyvet és képregényt írtak, valamint a békeidőkben rengeteg rémtörténet szereplője volt főleg angol nyelvterületen. Ennek az az oka, már a beteg dolgokhoz való természetes vonzódáson kívül, hogy sokak fantáziáját megragadta a férfi, aki nőkre vadászik a tradicionálisan a vámpírok otthonának számító Magyarországon, és a neve Kiss, azaz csók.

A korszakra való tekintettel néhány olyan dalt szúrtam be, ami, legalábbis ebben a kontextusban elég hátborzongató lehet. Magamat is sikerült meglepnem azzal, hogy mennyire tetszenek az ilyen dalok (a felújított verziók pedig kicsit sem... fura).


Egy kicsit fájni fog...
(!!!Seress Rezső munkája!!!)

Amikor alkalma van rá, mindenki menjen el a Rendőrség-történeti múzeumba, ahol szerény, de állandó Kiss Béla-kiállítás található!


by:A

/EDIT: A Fekete Macska című 1934-es film történetét elnézve valószínűnek tartom, hogy részben Kiss Béla esete ihlette. Végül egy egy tartósított nőket gyűjtő magyar veteránról szól. Bővebben itt./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése