2015. március 30., hétfő

Gothabilly

Vettem egy gyönyörű, csillogó táncoscipőt, de dicsekvés nem az én asztalom, és gondoltam, ha megmutatom a legújabb szerzeményemet, csak adnék neki egy szép kis körítést is. Jöjjön a Gothabilly! 



Wikipédia percek

A gothabilly a rockabilly (Magyarországon ezt hívják Rocky-nak) és a punk/goth ötvözete, vidám dallamokkal, táncolható ütemmel, sötét és baljóslatú szöveggel. Gyakran keveredik a country-val, sokszor használ a hatvanas évek horrorfilmjeire hajazó képi világot, viszont (és ez tetszik benne a legjobban) nem hanyagolják el a sötétség komikus oldalát, nagy hatással volt a műfajra a hatvanas évekbeli Addams Family és a The Munsters sorozatok morbid humora.

The Cramps

Őket már többször is linkeltem, tudjátok, ők azok, ahol a bolond, bőr ágyékkötős pasas ugrál a zölden villódzó játszótéren, és explicit mozdulatokat tesz a... jó, ezt talán nem linkelem be még egyszer.
A The Cramps a hetvenes évek végén, a goth szcéna kialakulása táján kezdték űzni az ipart, osztatlan sikerrel; munkásságuk vagy egy tucat zenei stílusra hatással volt. A meg akarjuk sejteni, mit is takar ez a stílus, velük kell kezdenünk.

The Cramps - Ultra Twist


Na jó, mégis megmutatom azt a durva klipet... minél többször megnézed, annál jobban fog tetszeni.
The Cramps - Creature from the black leather lagoon

Ghoultown

Ez a banda viszonylag friss, 1999-ben alakult, és kicsit country-sabb vonalon mozognak. Texasi, pontosabban Dallasi illetőségűek, ők írták Elvira theme-songját, és plakátjaik találhatók a Vampire: The Masquerade játékban, amolyan easter egg-ként.

Ghoultown - I spit on your grave

Ghoultown - Bury the deep

Hammerdown

2011-ben alapított banda, kifejezetten "Southern Gothic" zenét játszik, ami a gótikus, és a vadnyugati, country-s dallamok keveréke. Kevéssé táncolható, de nagyon-nagyon laza, olyan Clint Eastwoodos hatása van.
'feel lucky, punk?

Hammerdown - Frankenstein's hotrod

Bloodsucking Zombies from Outer Space

Tulajdonképpen ennél a névnél semmi nem fejezi ki jobban a Gothabilly lényegét.
2002-es banda, akik egy lépéssel még tovább mennek, őket már Horrorpunknak szokás aposztrofálni.

Bloodsucking Zombies from Outer Space

Pussyliquor

Ilyen névvel csak pornóoldalakat hoz ki, úgyhogy egy kukkot sem tudok a bandáról, bocsánat.

Pussyliquor - Blue Tatoo

Psycho Charger

Ez a New Yorki banda inkább a punkhoz húz, "uruk, királyuk és példaképük" Elvis Presley...
És a dalszövegeikben gyakran megjelenik utalás a Plan 9 from outer space című rettenetre.

Psycho Charger - Grave Robbers from Outer Space

Mr. Strange

Ez a férfi 1998 óta zenél, és a saját stílusát inkább szimplán a "weird" (furcsa) jelzővel illeti, minthogy műfajokba sorolja, ez a száma kétségtelenül hordoz gothabilly-s jegyeket. És még valamiért fontos.

Mr. Strange - Anti Light

RETROSHOCK!

KenyTheOne kolléga videós csatornáját csak ajánlani tudom, hiszen a hatvanas évekből származó olcsó B-filmek éppen azt a hangulatot adják vissza, amit a Gothabilly is szeretne.



by:A

2 megjegyzés:

  1. Én eelég sokáig azt hittem, hogy a gothabilly valójában pszichobilly, de ezek szerint még sem. :D De amúgy nagoyn jók a zenék és én mindig szerettem a rockis zenét meg a countryt és tökre örülök, hogy van ilyen "gótosabb" műfajban is.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeknél a stílusoknál azért elég nagy az átfedés, és tényleg nem feltétlenül van értelme különbséget tenni a gothabilly és a psychobilly között :)

      Törlés