2016. február 28., vasárnap

10 legjobb dal, amit nem ismersz, pedig érdemes lenne

Néhány side projekt miatt közelebbről is meg kellett ismerkednem néhány magyar zenész munkásságával; továbbá mivel melóban le van tiltva a Youtube, mostanában a Soundcloud-on randalírozok, és fedezek fel olyan zenéket, amik egyébként nagy ívben elkerülnének engem.
Szóval jöjjön a 10 legjobb dal, amiknek a létezéséről eddig jó eséllyel nem is tudtál (de ha igen, respekt).


10, Dope Calypso - Black swamp thing

A Fekete Lagúna tavi rutyutyuja Ráckevére költözik, és visszafelé játszott effektjeivel, fakó képi világával és neo-punk hangzásával paradicsomlevet fröcsögtet a partizó hipszterek közé, akik EL-TA-LICS-KÁZ-ZÁK egymást. "Mintha egy olyan korai The Cure-demó került volna elő, ahol a felvételre nem ért oda a szintis, úgyhogy a főtémát inkább a gitárossal játszatták fel." - írja róla az Index. Bár látom, miért mondta rá a zsurnaliszta, hogy kjúros, számomra sokkal inkább olyan, mintha a Retroshock! egyik betétdala volna.





9, Volkova Sisters - Last song of the dying fly

Többször felléptek a Fekete Zaj fesztiválon, és a Fehér isten című filmben is felbukkannak a zenéik és a tagok egyaránt - vagyis nem ismeretlenek, csak nekem nem sikerült eddig találkoznom velük. A dalaik és a klippjeik is annyira összetettek és mélyek, hogy nem hiszem, hogy elég lennék hozzájuk; utoljára Nick Cave dalaiban éreztem ennyi súlyt. Éppen ezért nehezen tudtam kiválasztani, melyik számukat mutassam meg, végül egy viszonylag vidám darab mellett döntöttem, de ha tehetitek, hallgassátok meg a többi dalukat is.




8, DRAŽEN VEGA - Diše sjećanje

Rendszeres időközönként fellángol bennem a vágy, hogy megtanuljak horvátul, mivel szeretnék majd huzamosabb időt Horvátországban tölteni, meg amúgy is szép nyelvről van szó (uracskám szerint viszont olyan, mintha a horvát partok tengeri sünjei kapargatnák belülről a dobhártyáját), de ebből a dalból sajnos egy kukkot sem értek. A Soundcloud egyik lejátszási listája sodorta elém munka közben, és nagyon szép és megható dalnak tartottam - egészen addig, amíg a refrén vége felé van egy szövegrész, ami valahogy olyasfélén hangzik, hogy "ó, uborka uborka"...





7, Kontrust - Just Propaganda

A folkmetaltól kezdve new wave-en át nu metalig mindenféle elemet felvonultató banda Ausztriában alkot, az énekesnőjük lengyel, a dalaikban pedig, bár angolul szólnak, szláv és német kifejezések is fel-felbukkannak. A munkásságukból azért éppen ezt a képet választottam, mert egyszerűen nem bírom kiverni a fejemből a kecskékből bőrnadrágot készítő robotok képét.




6, ††† (crosses) - †hholyghs† (the holy ghost)

A Deftones énekesének side projectje a ††† (igen, pontosan így írják, az ejtése "crosses") egy dark wave, dream pop (bármi legyen is az), elektronikus, witch house (erre még visszatérünk) és rock jegyeket felvonultató produkció. Úgy bukkantam rá, hogy Soundcloud-on szembe jött egy "pastel goth" nevű lejátszási lista, és hát már egy ideje kíváncsi voltam, hogy milyen zenéket tartanak az emberek pastelnek.





5, Saturday Overnight - Nightmare

A fehérvári frontcsajos rockbanda stílusát még a tagok sem nagyon tudják beazonosítani, a hardtól a modern rockon át a jazzig sokféle stíluselemet vegyítenek. Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy a dalaikat a hivatalos megjelenéés előtt, exkluzív eseményeken hallgathatom meg, ugyanis az énekesnő a legjobb barátnőm.
Van abban valami furcsa és megmagyarázhatatlan (← popkulturális utalás), amikor reggel munkába menet az a hang énekel a fülhallgatódból, akivel előző este együtt söröztél, és akit tíz éve napi szinten hallasz élőben.
Március 31-én fognak koncertezni a Dürer kertben egyébként.





4, oOoOO - No shore

Ahogy ígértem, witch house. Ez egy okkult témákkal operáló, lassú tempójú dark elektronikus zenei stílus, ami a The Cure-féle nyolcvanas évekbeli gothtól kezdve a hip-hopon és az ambienten át a szintipoppig egy sor különböző stílus elemeit kombinálja. Az oOoOO (ejtve: "oh") ennek a stílusnak az úttörője. Ha eddig volt valami, amiről biztosan hitted, hogy "levisz az életről", gondold újra. Valószínűleg sehol nincs ehhez képest.





3, Bombariadó! Tom Stormy Trio - Rockabilly rythm

Bocsi, de az előző után még nekem is kell egy kis vidámság. Mindig is odavoltam a rockabillyért, és ez a szuper magyar banda még az oOoOO után is vissza tud hozni. A dobos korábban a Mistery Gangben játszott, akiket még életem első fesztiválján ismertem meg, és ugyan az a megunhatatlan, pálmafás, forró rágógumis, limbóhintós stílust nyomják a Rockabilly Circus nevű utazó produkcióval, amit hajdan a Hungária.





2, Saverne - Hendrix

Ők egy magyar formáció, akik egészen furcsa módon keverik az elektronikus hip-hop-ot a klasszikus rockzenei hangzással, és egy-két szám után biztos leszel benne, hogy valami (a jó értelemben) nagyon nincs rendben odafönt.
gészen friss dalról van szó, nem az album négy napja jött ki, a klip nem egészen két hete, hangulatra pedig leginkább olyan, mintha a Gorillaz benyelt volna egy kis acidot. Vagy egy kicsit többet.




1, Variola - Forró hullám

A '88-ban alapított Variola a szegedi goth színtér oszlopos tagja, a Live Autumn Feszt rendszeres fellépője, ennek ellenére nem tartozik az ismertebb bandák közé. Ez a zene azoknak való, akik számára a minőség fontosabb, mint a mennyiség, első albumukat 2006-ban adták ki (igen, 18 évvel az alapítás után), a másodikat 2009-ben. Lekopogom, de úgy tűnik, mintha mostanában újra felfedezte volna a goth világ magának ezt a kis csodát, remélem nagyon sokáig folytatják még, mert ezekre a dalokra tényleg megéri évtizedeket várni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése