2014. október 6., hétfő

Szellemszoknya - közepes projekt

A szoknya ötlete azután született, hogy egy turkálóban (!) láttam egy pontosan ugyan ilyen szoknyát (bár azt hiszem, az kicsit hamarabb szétesik majd), 2500 ft-ért (!!!!), és hát mi más jutott volna eszembe, mint az, hogy ezt én is tudom. Ráadásul az előző bevásárlókörút során vettem másfél méter tüllt.

Azért írtam a címbe, hogy ez egy közepes projekt, mert elkezdtem ugyan fotókat csinálni, de... olyan gyorsan kész lett a szoknya, hogy nem volt időm.
Szóval az első kép az anyagokról:
  • átlátszatlan anyag téglalap, olyan hosszú, hogy a csípőd legszélesebb kerületénél is kb öt centivel legyen hosszabb, vastagságra pedig akkora legyen, hogy ha a derekad köré tekered, eltakarjon mindent, amit el kell takarnia.
  • 1x tüll téglalap, ugyanolyan hosszú, mint az előző, de kb 10 cm-rel szélesebb
  • 2x tüll téglalap az előző paraméterekkel (vagy egy db tüll téglalap, ugyanolyan széles, mint az előző, csak kétszer olyan hosszú - ugye ezt kapjuk, ha összevarrjuk)
  • 4x tüll szalag, ugyanolyan hosszú, mint az első, 15 cm széles (ez szegély lesz, ide ízlés szerint használhatsz csipkétől kezdve szaténszalagig bármit, vagy akár ki is hagyhatod)
  • derékgumi, az a fajta, amin kisgyerekkorunkban ugróiskolát játszottunk





Nos, a többi lépést csak így tudom bemutatni, de azt hiszem, érthető lesz.

  1. az átlátszatlan téglalapot összevarrjuk a rövidebb oldalainál, aztán kifordítjuk.
  2. a tüll téglalapot is ugyanígy összevarrjuk
  3. a két tüll téglalapot összevarrjuk egy hatalmas hengerré
  4. A vékonyabb tüllhenger alján bejelölünk két egymással szemközti pontot, és másik kettőt, ami pont ezek között van félúton. Ezekhez a pontokhoz színével befelé hozzátűzzük a széles henger megfelelő pontjait. Aztán megkeressük a már meglévő pontok közötti távolság felét, és ezekhez a pontokhoz is hozzátűzzük a széles hengeren a két tűzés közötti távolság felét. Ha ezt a felezős tűzést még egyszer végrehajtjuk a két hengeren, akkor már majdnem elég sűrűn lesznek a tűzéseink ahhoz, hogy vigye az anyagot a varrógép.
    (Megjegyzendő, hogy ehhez SOK gombostűre lesz szükség, illetve, mivel a gombostű nagyon könnyen kicsúszik a tüllből, ha lehet, használjunk biztostűt. Igaz, kicsit drágább - százas nagyságrendben már érződik -, de ha esetleg nem is használjuk többet varráshoz, ruhadísznek kiváló; hadd ne én adjak ötleteket XD )
  5. A következő lépésben minden tűzés helyén lelapogatjuk az anyagot, és úgy tűzzük rendesen a helyére. Remélem, az ábrán látszik, hogyan gondoltam; az első kép szélnézetből van, a másik azt mutatja, ahogy előtted fekszenek a munkaasztalon, és már át is vannak varrva géppel.
    A varrás után szétnyitjuk a két anyagot, és lelapogatjuk a fonákon maradt felesleget, ha nagyon makacs, le is vasalhatjuk, majd a színével felfelé még egyszer levarrjuk (hogy ne bomoljon fel).
  6. A szegélyem ugye négy egyforma hosszú részből állt, ezért egyesével egymáshoz varrogattam a széleket, de ha sikerült szalagot szerezned, akkor csak varrd össze a két végét, hogy egy kört alkossanak. Ezután a 4. pontban ismertetett módszerrel tűzd hozzá az alsó henger aljához, és az 5. pont szerint varrd oda. (Ha valami igényesebb anyaggal dolgoztunk, annak be kell szegni az alját, de a tüll gyakorlatilag műanyag, és nem bomlik szét.)
  7. Az átlátszatlan henger egyik alját szegjük be. Ezután a tüll felsőszoknyát az ábra szerint (ez metszetnézet) hajtsuk be az átlátszatlan henger tetejével együtt, hagyva egy csatornát a derékguminak.
  8. A felhajtás varrása közben hagyjunk ki akkora helyet, amin be tudjuk tuszkolni a derékgumit. Ez könnyebben megy, ha a gumi végére tűzünk egy biztostűt.
    Aztán ha körbeértünk, húzzuk meg annyira, hogy ne csússzon le a derekunkról, de azért ha kinyújtjuk, le tudjuk venni. Ekkor csomózzuk meg a gumi végét, és a csomót tuszkoljuk vissza a csatornába, majd varrjuk be a nyílást.
  9. Gratulálok a szellemszoknyádhoz!



Viselve:

A képet anyukám csinálta. A cipő az egyetlen pár magassarkú, amiben eddig kibírtam egy teljes napot.

Elég gyorsan rádöbbentem, hogy ez a darab magában utcára vállalhatatlan (bár szellemjelmeznek még jól jöhet), viszont a tüll nagyon erős anyag, és még a gyolcsszoknyámat is megtartja, ha alá veszem fel. Vagy egyenesen viktoriánus szellemkosztüm lehet belőle, ha efölé egy turnűrös felsőszoknyát veszünk.

És ha már szellemek




Egyébként az itt leírt módszerrel remek A-vonalú szoknyákat lehet csinálni, akár áttetsző anyagot, akár másmilyet választunk. Ha pedig a téglalapok vastagságát csökkentjük, és a szeletek aránya sem 1:2:4, hanem mondjuk 1:1,5:2:3:4, akkor még izgalmasabb, még elegánsabban eső szoknyát kapunk. Éppen múlt héten láttam egy ilyen szabású darabot a Bőregérben... az plüssből és rettenetes műszálból volt, de, ha jól emlékszem, hat szeletből állt. 8000 ft-ot kértek érte, ami mondjuk elfogadható (igen, a plüss az drága), ha az ember nem tud varrni.

by: A

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a végeredmény! Hát utcára valóban kicsit lenge (még annak ellenére is, hogy nem mutat semmi olyasmit), de tetszetős, mindenképpen :) Esetleg valamilyen alkalomra, vagy fotózásra... :)
    Mennyi volt a tüll métere egyébként?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 'I <3 textil' nevű boltban Pesten 100 ft/m volt akciósan, amúgy 400 körül mozog.

      Törlés
    2. ÚRISTEN! (Csupa nagybetűvel) :o Nem hiszem el, csak? :o Valamiért meg voltam róla győződve, hogy több ezer ft métere... eléggé letaglóztál most ezzel!
      (Egy hónapja kinéztem egyébként egy varrógépet, annyira megtetszettek a munkáid, csak voltam olyan botor, hogy halogattam, mondván biztos nem kel el és a néni eladta másnak T__T na jó, ez nem tudom, mennyire érdekelt téged, de nagyon-nagyon inspiráló vagy, azt meg kell hagyni :) )

      Törlés
    3. Biztos lehet drágábban is kapni, meg hát ez nem is a legjobb minőség, de megteszi. Ebben a boltban egyébként a nagyon extra (bársony, igazi selyem) anyagok kivételével minden nagyon olcsó, azt hiszem a polár a maga 700 ft-jával a legdrágább.
      Érdekel hát! Szerintem a varrás az egyik legjobb hobbi, mert megnyugtat, produktív, és a végeredményt hordani és látni is egyaránt kellemes. Meg persze szabadságot ad (a boltok valahogy sose találták el az ízlésemet ^.^)
      Remélem, sikerül varrógépet szerezned! És majd megmutatod, miket alkotsz vele :D

      Törlés
  2. [Nagyon zárójelben, szépséges lábaid vannak ^^ A párom meg megkérdezte, hogy mikor fotóztam le ezeket az izéket, nem is emlékszik, így esett le nekem, hogy kb ugyanolyan a szőnyegünk, kis eltéréssel :)]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. [Köszönöm :3 de csak a cipő miatt van. Lapostalpúban olyanok, mint a sonkák - de legalább nem fájó sonkák XD]

      Törlés
  3. WoW! Nagyon szép lett!!! Mondjuk nekem kicsit rövid az alsószoknyarésze, de akkor is!
    Komolyan, hogy lehetsz ilyen ügyes? T___T

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :3 De nem nagy ügy. Mondjuk az, hogy a dédimamám már ovis koromban megtanított babaruhákat varrni, biztos segít valamennyit, de csak gyakorlás kérdése minden! Próbáld ki, és meglátod ;)

      Törlés