2015. november 14., szombat

Oh, Gomez, mikor is keringőztünk utoljára?

Megvan már vagy egy órája...



Tom Lehrer - Poisoning Pigeons in the park
Tom Lehrer, a 40-es évektől a 70-esekig alkotó zongorista-dalszerző-matematikus leginkább az aktuálpolitikai utalásokkal tarkított, szokatlan dalairól és morbid humoráról volt híres. Művei a mai napig megállják a helyüket, és ez a különös hobbiról szóló darab 3/4-es ütemben íródott.



The cog is dead - The death of the cog
A The cog is dead egy floridai steampunk banda, akik eklektikus stílusú dalaikban mindig egy történetet mesélnek el. Sőt, saját fikciós eredettörténettel is rendelkeznek, miszerint ők időutazók az 1893-as évből, ahol a frontember John Sprocket órásmester volt, akinek tönkretette az életét a digitális órák feltalálása. Ezt a traumát dolgozza fel a következő dal.

Voltaire - The devil and Mr. Jones
Voltaire-t nem fogom mégegyszer bemutatni nektek. Ez a dala a gumiember-színész Doug Jones-ról, és az ő sanyarú sorsáról szól, hiszen nem egy kedvenc filmünk igen fontos szereplője volt (Faun labirintusa, Hellboy, Crimson Peak, stb.), mégse látjuk soha az arcát. So sad.

Bob Dylan - The Times They Are A-Changing
Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző, a popzene meghatározó alakja immár fél évszázada. Ez a dala az egyik legismertebb, a pacifista mozgalmak múlhatatlan himnusza, és a mégis borongós, pesszimista hangulata miatt a bloggazda egyik személyes kedvence. És keringőritmusa van.

Ghostfire - The Last Steampunk Waltz
A Ghostfire egy londoni, népzenei hatásokra építkező steampunk banda. 2011-ben debütáltak, és azóta teljes gőzzel ontják a szebnél szebb dalokat.

Faith and the Muse - Through the Pale Door
Amerikai goth rock/dark wave banda, akik bátran át- és újraértelmezik a megszokott formákat. Például a keringőt. A zenéjük olyan, mintha egy ismerős festményt fejjel lefelé firdítanánk, és így rájönnénk, hogy mennyire nem ismerjük, és mennyi észrevétlen részlet maradt még mindig.

Voltaire - When you're evil
Oh... már megint Voltaire.

Mephisto Waltz - Mephisto Waltz
Ez az amerikai goth banda, akik egy Liszt keringőtől kölcsönözték a nevüket, ahhoz hűen, szintén írtak egy keringőt. Egyébként a kezdetekkor szövevényes együttműködési kapcsolatban voltak a Christian Death-szel (nem egészen tudtam kihámozni, hogy melyik vált ki melyikből, úgyhogy maradjunk ennyiben), és a mai napig aktívak. 

By: A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése