2014. szeptember 13., szombat

Mell alatti fűző-projekt 1. - Szabásminta

*In medias res*

A leendő viselőről a következő méreteket kell levennünk (zárójelben a méret, amivel én dolgozom):
(és csak semmi szépítés, a fűzőt nem kell lenyűgöznöd, ellenben ha túl szűkre szabod, nem megy fel rád)
  • Test kerülete a mell alatt (73 cm)
  • Derékbőség (68 cm)
  • Csípőbőség (92 cm)
  • A mell alatti rész és a derék távolsága (10 cm)
  • Derék és csípő távolsága (15 cm)
  • Fűző hossza (25 cm)
  • A vonal emelkedése a csípőnél (5 cm)
  • Hátnyílás (6 cm)



1. lépés: Veszünk egy szép nagy papírt, és meghúzzuk a fűző középvonalát, lehetőleg a lap szélén. Erre felülről felmérjük a mell aljának és a deréknak a távolságát, majd a csípő és a derék távolságát, majd ilyen magasságokban jobbra húzunk két egyenest, amik párhuzamosak a papír felső szélével.

2. lépés: A két vonalon és a papír felső szélén felmérjük a csípőbőség felét. Azért ajánlott mindhárom vonalon lemérni, mert így három pontot kapunk, és ha ezek nem esnek egy egyenesbe, akkor valamit elmértünk. Ezeket összekötjük, ők lesznek a fűző háta. Aztán az egyenesekre ugyanígy felmérjük a csípőbőség negyedét is, összekötjük, majd pedig a hátvonaltól visszamérjük a hátnyílás értékének a felét.

3. lépés: A derékvonalon a bejelölt középtől mindkét oldalra másfél-másfél cm-t mérünk fel, a papír tetején és a csípővonalnál pedig hármat-hármat. A keletkezett pontokat összekötjük, és egy homokóra alakú panelt kapunk, ami a hónalj alá kerül majd.

4. lépés: MATEKVESZÉLY! A csípőbőségből kivonjuk a derékbőséget, majd a kapott értéket elosztjuk kettővel. Ennyivel kell beszűkítenünk a szabásmintát a derékvonalon. Azt, hogy ezt milyen arányban tesszük meg, a test alakjától függ, de mivel a fűző célja nagy részben az, hogy laposabbnak mutassa a hasat, és karcsúbbnak a derekat, a ruha oldalán és a hátulján nagyobb arányban kell majd szűkíteni, mint az elején. Nekem a szűkítendő érték 12 cm, és öt panelem lesz (tehát négy helyen tudok szűkíteni), ezért a szűkítések 4 cm + 4 cm + 2,5 cm + 1,5 cm méretűek lesznek (oldalt lesz a két legnagyobb, a legkisebb elöl, a közepes pedig hátul).

5. lépés: A derékvonalon a középső, homokóra alakú paneltől mindkét irányban felmérünk 4 cm-t, és a kapott pontokat összekötjük a panel felső részével. Az alsó résszel pedig olyan görbék segítségével kapcsoljuk őket össze, amik körülbelül követik a "derék karcsú, gót ívét", ahogy Faludy mester mondta. 

6. lépés: A papír bal oldalán az alsó vonalon 2,5 cm-t mérünk fel a szélétől számítva, a papír felső szélén pedig hatot, és a kapott pontokat összekötjük. Erre azért van szükség, hogy lássuk, hol NEM szabad szűkíteni. E mentén a vonal mentén nem muszáj majd szétvágni a szabásmintát, mert egyébként éppen úgy varrnánk össze a mellette lévő panellel, ahogy eredetileg áll, de esztétikai szempontból nem rossz ötlet egy szinte funkció nélküli varrás a hasnál.
Párhuzamos egyenesek szerkesztése derékszögvonalzóval
Megmérjük az előzőekben megrajzolt szűkítés és az előbbi vonal közti távolságot a derékvonalon, és bejelöljük a távolság közepét.
 7. lépés: A középponttól felmérünk mindkét oldalra annyit, amennyi a 4. lépésben meghatározott szűkítések közül a legkisebbik fele (nekem ez 1,5 cm : 2 = 0,75 cm). A középponton át egy függőleges egyenest húzunk az alsó és felső szélekhez. Ahol ez a vonal eléri a határokat, azokat a pontokat összekötjük a most felrajzolt pontokkal a központ két szélén.

8. lépés: A papír jobb szélén, tehát a leendő hátrésznél hasonlóan járunk el: a derékvonalnak megkeressük a közepét, erre állítunk egy merőlegest. A derékvonal közepétől mindkét irányba felmérjük a középső szűkítés felét, és a kapott pontokat összekötjük az előző egyenesünk végeivel.
Most összeadjuk az öt panel szélességét a derékvonalnál, és hozzáadjuk azt a szélességet, amit a hátnál kivettünk, és megnézzük, hogy egy-két milliméter (maximum egy centiméter) eltéréssel megkapjuk-e a derékbőség felét (az a jó, ha igen).

9. lépés: Most a papír tetejénél lévő vonalon kell szűkítenünk, ugyanis a mell alatti rész kerülete (nálam) kisebb, mint a csípőm. (Ha neked ugyanakkora, ezt a lépést kihagyhatod.) A csípőbőségből kivonom a mell alatti rész kerületét, és az eredményt osztom kettővel. A kapott értéket elosztom annyi felé, ahány helyen szűkíteni akarok, nekünk ez most négy.
Az így kapott számnak a felét az összes, felső szélen található szűkítés pontjának mindkét oldalára felmérjük. Az így kapott pontokat összekötjük a szűkítések legkülső pontjaival a derékvonalon.
Mérjük meg a panelek tetejének a hosszát, és ha összeadva, plusz a hátul meghagyott szélesség felét hozzáadva kis eltéréssel megkapjuk a mell alatti rész kerületének a felét, akkor jól csináltuk.

10. lépés: Most a csípőnél emelkedő részt rajzoljuk meg. Ha te teljesen egyenes aljú fűzőt akarsz, ezt a lépést hagyd ki!
A csípőrész emelkedésének értékét felmérjük a középvonalra, és húzunk rá egy vízszintest. Ahol a vízszintes eléri az oldalsó szűkítéseket, onnantól a papír aljához közelítő vonalakat húzunk mindkét irányba.

11. lépés: Most azt a részt csináljuk, ami elöl, középen fölfelé nyúlik be a mellek közé. Kihagyható, de nem érdemes kihagyni, mert enélkül a fűző úgy néz ki, mint egy vastagabb öv.
Egy külön papírra húzzunk egy 2,5 cm magas vonalat, innen finom hullámot húzunk olyan távolságra, ahol a 6. részben húzott vonal a felső szélhez ér. Ezt kivágjuk, és celluxszal a szabásminta tetejére erősítjük.
Hasonló módszerrel a leghátsó panelt is megtoldhatjuk, ha magasított hátat szeretnénk. Ez egyrészt jó ötlet, mert így megelőzhető a "muffinhát-effektust", a fűző alatt lévő blúz felgyűrődése, viszont sokkal kevésbé lesz benne szabad benne a mozgás.

12. lépés: Az utolsó korrekció...
A középső két szűkítésnél lemérjük a görbe vonal hosszát. és a szemközti egyenesre felmérjük. Az így kapott pont egy kicsivel lejjebb lesz, mint a panel alja, ennek megfelelően a panelt eddig a pontig meghosszabbítjuk.











Kéne fekete teáskészlet...

Kész <3 Nincs más hátra, mint a jól megérdemelt tea.

Nos, bocsánat a kicsit száraz anyagért, és hogy minden felvezetés nélkül nekiugrottam a téma torkának, de most valahogy rám jött az alkothatnék.
Egyébként senki ne képzelje azt, hogy én találtam fel a spanyolviaszt, ezt a leírást számtalan angol oldalon meg lehet találni, de többnyire képek nélkül. Szóval itt van nektek képekkel, és magyarul.
Alkossatok szépeket!

Összeállítás hamarosan...

by: A

4 megjegyzés:

  1. Ejha, erre nagyon kíváncsi leszek! :o Alig várom, hogy elkészüljön :)
    Bár nekem is lenne egy varrógépem és bárcsak egy irinyó-pirinyót értenék is hozzá :( :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, varrógépet egészen olcsón, 5-6000 forintért már lehet venni szuper- vagy hipermarketekben, nekem is egy Lidl-ös van XD
      "Érteni" pedig nem lehet hozzá, csak csinálni, és vagy sikerül, vagy nem - de szórakozásnak akkor sem utolsó, ha elrontja az ember :D

      Törlés
    2. Komolyan? :o Na hallod... :P Most egészen felcsigáztál, tudom, mi lesz a következő áldozatom :) Köszönöm a tippet.
      Á, csak itt nézegetem, és ahogy csinálod, olyan egyszerűnek tűnik, főleg ahhoz képest, hogy maximum lyukas zoknit meg szakadt nadrágot férceltem össze :D (Na jó, egy-két csipkeszalagot varrtam már fel ruha, ez meg az szélére, de azért az más.)
      Drukkolok a rossz időnek, nehogy valami mást vegyél a fejedbe, mint hogy ezt folytasd ^^

      Törlés
    3. Szeretném folytatni, de sajnos két hétnél előbb nem lesz meg. Kinéztem ugyanis egy csatot az elejére, ami szerintem pár dísszel együtt jól mutatna (ilyesmit, mint ezen a fűzőn: http://www.victoriandreams.nl/catalog/images/vspg16.jpg ), de a boltból, ahova járok, éppen elfogyott, és csak két hét múlva pénteken kapnak újat. Más boltban meg négyszeres árat kérnek érte :S De sebaj, addig ügyködök máson :D
      Sok sikert a tervedhez, és ne felejts el posztolni róla! :D

      Törlés