2015. május 5., kedd

Szabásminták és számítógépek

Talán emlékeztek, hogy fél évvel ezelőtt írtam egy hosszú és keserves bejegyzést arról, hogyan szerkesztettem órákon át körzővel és vonalzóval egy princesszruha szabásmintáját. Persze van, aki szeret egy kicsit belehalni a hobbijába (tegnap délután kettőtől este tizenegyig cosplayt varrtam, úgyhogy vehetjük úgy, hogy én ilyen vagyok), de sejtjük, hogy a huszonegyedik században vannak kicsit kevésbé energiaigényes módszerek is a szabásminta elkészítésére, mint a körző-vonalzó.

Persze beszélhetnék a modellezőprogramogról, de azokban én sem vagyok jártas, főleg, mert nem futnak el a kezdetleges oprendszerű laptopomon (de akit érdekel, kérdezzen, párat azért tudok ajánlani), de inkább egy egyszerűbb eljárást mutatok be.

Először is, a neten nagyon sok helyen lehet találni lekicsinyített, A/4-es szabásmintákat. Ezen az olasz nyelvű blogon például:
http://moldesedicasmoda.blogspot.hu/,
de akár cosplay oldalakon, deviantArton vagy Pinteresten is jócskán találtok majd. Ezek többnyire Creative Commons licensz alá esnek, azaz saját használatra feldolgozhatod, de kereskedelmi célra nem - nem adhatsz el olyan ruhát, ami ilyen szabásminta szerint készült.

1,
Az első lépés az, hogy az A/4-es szabásmintát virtuálisan a megfelelő méretre nagyítsuk; ehhez az kell, hogy valamelyik szabásmintán lévő szélességet összehasonlítsuk a valódival. A derékbőséget vagy a csípőbőséget ajánlom, mert ezek viszonylag arányosabbak, mint a mellbőség, a mellbőséget viszont tudjuk később is korrigálni. Arra figyeljünk, hogy a szabásmintán nem mindig a teljes bőség szerepel, általában csak a fele vagy a negyede, ez az összeállítási instrukciókból vagy a piktogramokból általában kiderül.  Ha a valós értéket elosztjuk a szabásminta értékével, megkapjuk az ARÁNYSZÁMOT, amivel aztán fel kell majd szorozni minden hosszúságot.
(VALÓS DERÉKBŐSÉG) : (RAJZOLT DERÉKBŐSÉG) = A
Ha A/4-es a letöltött mintánk, akkor a papír szélességét, a 21 cm-t szorozzuk meg a kapott számmal. Ha Photoshopban vagy más szerkesztőprogramokban nyitjuk meg a szabásmintánkat, keressük meg a kép átméretezése funkciót, jelöljük be, hogy arányos legyen a nagyítás, és a szélességhez írjuk be a kapott (A * 21 cm) eredményt (a mérőszámot állítsuk centiméterre!). Ekkor a magasság is automatikusan az A-szorosára változik.
A "Document size" alatt a "Width" és a "Height" értékek közül az egyiket állítjuk át; ha ki van pipálva a "constrain proportions", a másik érték automatikuson változik vele.

Ha minden jól ment, a szabásminta most akkora, hogy vagy nem fér el rendesen a képernyőn, vagy csak kb. 20%-os nézettel. Így mentsük el.

2,
Másodszor, úgy kell kinyomtatnunk a szabásmintát, hogy a nyomtatás ne méretezze azt át. Ez azért különösen trükkös, mert a legtöbb képnézegető program automatikusan A/4-re méretez minden képet, mi viszont éppen ezt akarjuk elkerülni.
Két lehetőségünk van tehát. Egyrészt, besétálhatunk egy nyomtatóboltba, ahol térképként, tervrajzként vagy plakátként kinyomtattathatjuk eredeti méretben, ez azonban elég drága lesz, négyzetméterenként 750 ft körül. Egy combközépig érő, hosszú ujjú miniruha kb. 180 cm * 140 cm, az jó 2,5 méter, azaz kb. 1800 ft. Nem pont gazdaságos.
A másik lehetőség, hogy keresünk egy olyan programot, ami képes mozaikokra darabolni a képünket; a legegyszerűbben kezelhető program pedig a Microsoft Excel. Egyszerűen a táblázat első rubrikájába beszúrjuk a képet, a nyomtatási beállításoknál minimálisra vesszük a margót, és mehet is a nyomtatás. A fent említett ruha 63 oldalra fért ki, ez a nyomtatóboltok átlagos, 10 ft-os árával számolva is max. 700 ft.

3,
Ezután már csak össze kell ragasztanunk a darabokat (ehhez jó segítség lehet egy kis méretű vázlat a szabásmintáról, mert a darabok nem mindig vannak sorban, és egy puzzle-ben edzett kisgyerek), és kivágni a megfelelő paneleket. Ügyeljünk a jelölésekre, amik a nagyításnál valószínűleg elmosódtak, ezért az eredeti A/4-es mintát követve nyugodtan firkáljuk tele jegyzetekkel a szabásmintánkat. Az internetről szedett szabásmintákhoz általában nincs, vagy csak idegen nyelven van összeállítási terv, ezért különösen figyeljünk a piktogramokra vagy betűkre: két különböző panelen az azonos betű valószínűleg azt jelenti, hogy azok a pontok illeszkednek. Legtöbbször az összeállítás értelemszerű, de ha mégis bizonytalanok vagyunk, megpróbálhatunk varrni egy pici babaruhát az eredeti A/4-es méretek alapján, így látjuk majd, mi hova illeszkedik.

Így bármilyen neten lelt anyagból tudunk dolgozni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése