2015. május 15., péntek

Sötét Sanzonok

A Dark Cabaret stílusról már biztosan sokan hallottatok, de az talán kevésbé ismert, hogy ennek a stílusnak van egy halkabb, édesebb, de távolról sem veszélytelen oldala. A kabarékban sem csak hangos, látványos, cirkuszokra emlékeztető zenék szóltak, hanem finomabb dalok, sanzonok is, nem véletlen hát, hogy ez a forma is megjelent a Dark Cabaret zenészek között. Sőt, az itt felsoroltak közül több előadónak is inkább ez a fő irányvonala.
Persze nem kell csalódnotok, a visszafogott, szeretnivaló hangzás is rengeteg borzongást tud rejteni.

Amoree Lovell - The Alphaben Serial Song
A portlandi énekes-dalszerzőnő a goth és a ragtime elemeket kombinálja, egészen hátborzongató eredménnyel; ebben a dalban a huszadik század híres sorozatgyilkosairól énekel, ábécérendben! Ráadásul a B-re az a magyar Kiss Béla jut, akiről már mi is megemlékeztünk.
A hölgy egy albumot adott ki ebben a stílusban, azóta nincs róla hír.


Amoree Lovell - The Alphabet Serial Song


Jill Tracy - Fine Art of Poisoning
Jill Tracy-t már említettem itt a blogon. San Francisco-i énekes-zongorista, talán a "glam noir" és a "gothic cabaret" szavakkal lehetne leírni a stílusát (egyszer valaki "dark noir"-ként hivatkozott rá, de kérlek, NE tegyétek). Neki az egész munkássága ilyen és ehhez hasonló sanzonokból áll... olyan, mintha Edith Piaf vámpírrá változott volna. Zseniális.

Jill Tracy - Fine Art of Poisoning


Pretty Balanced - Simon's Sleeping
A Pretty Balanced egy ohioi "barokk pop" zenekar, bármit takarjon is ez; tulajdonképpen rock ritmusú zenét játszanak szalonzenekaron. Ezt a dalukat azért válogattam ide, mert a hangulatával, de főleg a szövegével olyan hátborzongató érzést kelt, amit nem lehet elfelejteni.

Pretty Balanced - Simon's Sleeping


David J Haskins - You suit a rainy day
*David J rajongói blog szekció*
Ez az ember egy zseni. Az egész Not long for this world albumát ide lehetne sorolni, de talán mégis ez a dal illik legjobban a válogatásba. Érdekes, hogy se nem szomorú, se nem hátborzongató, mégis olyan súlyt ad a dal, amit alig lehet elviselni. Ilyen érzés lehet szerelmesnek lenni az esőbe.

David J Haskins - You suit a rainy day


Humanwine - Rivolta Silenziosa
Ez a bostoni banda a szociopolitikai anarcho-puntól kezdbe kelet-európai keringőn át a steampunkig vagy fél tucat stílusban jeleskedik, és nem pont a Dark Cabaret marad ki a palettából. A dalszövegeik gyakran hordoznak rejtett társadalmi jelentést, gyakran azokról a félelmekről, amit a modern társadalmi élet okoz az embereknek.
Nem tudom eldönteni, hogy ez a dal egy rakás emberevő bürokratáról, vagy egy sebészeti beavatkozásról szól, mindnesetre, imádom.

Humanwine - Rivolta Silenziosa


Patrik Cassidy & Hans Zimmer - Vide Cor Meum
Hát ezt úgy mert csak. Nem különösebben sanzon, ez opera, de ebben is megvan a parafaktor. Főleg, hogy a Hannibal című film egyik leghíresebb betétdaláról van szó.

Vide Cor Meum


Traic Tantrum - The silent
"Xprmntl noise" avantgarde goth-centrikus cirkuszi kabaré rock. Kell ennél több?
Azóta nevet váltottak, és London Below-ként futottak 2012-ig, amikor is feloszlottak. De két albumnyi dalocskát hagytak ránk.

Tragic Tantrum - The silent


Katzenjammer - Sovjet Trumpeter
Ők egy norvég folk-pop banda, balkán népzenei motívumokkal és beazonosíthatatlan hangzásvilággal. Ezen a dalon sokat gondolkodtam, és egészen biztos vagyok benne, hogy itt a helye a sanzonok között, mégis van benne valami, ami a többiben nincs. Ez a miénk, nem tudom pontosan megmagyarázni, hogyan, ezt sokkal közelebb érzem magamhoz, magunkhoz, Kelet-Európához, mert hozza az a posztkomm pesszimista világlátást, ami annyira jellegzetes itt.
A klipje pedig felér egy lobotómiával, némi LSD-vel megfűszerezve. Zavarba ejtő.

Katzenjammer - Sovjet Trumpeter


Vermillion lies - Circus Fish
A Vermillion Lies egy oaklandi kabarébanda, akik 2009-ben oszlottak fel. Ez nem sanzon, inkább vidámabb, vegytiszta kabaré, mégis ezzel szeretném zárni a posztot. Hátha kicsit semlegesíti a keserű könnyek ízét amit amit a többi dal hagyott.
Mondjuk nem hiszem.

Vermillion Lies - Circus Fish

1 megjegyzés:

  1. Bocsi,hogy ide írok,de díjat adtam Neked- blogomon meglesheted (: (Kedden 14:30kor lesz látható)

    VálaszTörlés