2015. január 15., csütörtök

Hallgassunk dark jellegű zenét! - 26: 5 kedvenc elektronikus/industrial szám

Hát, bevallom töredelmesen, hogy ezzel a ponttal egy darabig úgy voltam, hogy még csak megpróbálni is felesleges lenne, úgysem ismerek annyi elektronikus zenét, írni meg pláne nem tudnék róluk egy betűt sem.

Aztán rájöttem, hogy a Dark Ambient egy elektronikus műfaj!

Igazából rajzoláshoz szerettem volna háttérzenét, de egyszerűen ki nem állhatom a tündibündi szivárványos meditációs zenéket, bármi más meg már elvonná a figyelmemet, így kezdtem kutatni a sötétebb, atmoszferikusabb zenék után, és végül ráleltem a Dark Ambient stílusra. Az alap Ambient lényege ugye a nyugtató hatású, elektronikus meditációs dallamok, a Dark Ambient pedig szintén elektronikus, de a nyugtalan, feszült, kényelmetlen atmoszféra a célja.
Igazából kísérleti műfaj, köze van a francia Újhullámhoz és az Avatgarde mozgalmakhoz, a hangulatára nagy hatással volt a Crowley-féle káoszmágia sokadik virágzása a nyolcvanas években.
Szóval történetileg és hangulatilag mindenképpen Dark, és mindenképpen megér pár szót - azt viszont, hogy kinek mennyire tetszik, nem merem megbecsülni. A Wikipédia cikke is azzal indít, hogy a stílus két legjellemzőbb tulajdonsága az, hogy baljós hangulatú, és hogy népszerűtlen...



Az első ...hm. Hát, számnak nem nevezném, majd meglátjátok miért, szóval az első "kellemes zaj" amit mutatnék nektek, talán a leghíresebb a Dark Ambient műfajban. Az öt albumból álló sorozatot a NASA adta ki (igen, az űrügynökség), az előadók pedig nem mások, mint a Jupiter és a Szaturnusz.
Az történt ugyanis, hogy a két Voyager űrszonda felfogta az égitestek rezgéseit, a NASA pedig emberi fül számára is hallható tartományba konvertálta azokat - és amit kaptak, az minden tekintetben Ambient stílusú zene, amit egyrészt nyersen is kiadtak (ez hallható itt lent), másrészt több Dark Ambient művész feldolgozott.
Jobban belegondolva a Dark Ambient az egyetlen zenei műfaj, ami megtalálható a természetben.

NASA - Symphony of the Planets



A második szám műfaji megnevezése Drone Metal... nos,amíg rá nem kerestem, erről a stílusról azt sem tudtam, hogy létezik. Ha jól veszem ki, az a lényege, hogy a Dark Ambient zenét, aminek ugye se tempója, se dallama, nem mindenféle zajkeltő eszközzel játszák, hanem konkrétan elektromos gitáron.
Ez a banda, a SunnO))) (igen, a névbe a ))) is beletartozik, posztmodern vagy mi) a stílus úttörőjének számít, és érdekessége, hogy számtalan magyar nyelvű utalás található a számaikban, ebben itt lent még ki is lehet venni magyar "szavakat". Egyébként Seattle-ből valók, és elvileg egyik tagnak sincsenek magyar felmenői, szóval nem tudom az okát.

SunnO))) - Big Church (megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért)



A következő számot még egy zsonglőr barátom mutatta abban a korszakomban, amikor virágpálcával és diabolo-val játszottam. Az előadó egy kanadai férfi, aki behatárolhatatlan, kísérleti elektronikus zenét játszik, nem 4/4-es ritmusban, hanem más, zaklatottabb ütemben.
Az album sok szempontból nagyon érdekes. Egyrészt, az alkotó többi albuma messze nem ennyire borongós, többnyire vidámabb dolgokat szokott csinálni, csak ez az egy sikerült valahogy ilyen... melankolikusra. A másik, hogy bár mint mondtam, kanadai, ennek az egy albumnak magyar címet adott (Rossz csillag alatt született), és minden szám címe is magyar. Ezt úgy magyarázta, hogy a koncepció egy budapesti látogatás alatt született meg benne, amikor is elképzelte, milyen érzés lenne, ha galamb lenne a Budai Várban. (Rögtön érthető, miért ez a legborongósabb albuma, mi?)

Venetian Snares - Felbomlasztott mentőkocsi



Nos, mivel tényleg nem ismerek több elektro zenét, ha megfeszülök se, ezért Venetian Snares két további számával fejezném be ezt a posztot.

Venetian Snares - Kétsarkú Mozgalom



Éppen néhány bejegyzéssel ezelőtt írtam, hogy a Szomorú vasárnapot minden valamirevaló dark előadó feldolgozza egyszer. Viccből írtam, de asszem kezdem komolyan venni :D

Venetian Snares - Öngyilkos vasárnap


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése