2015. november 15., vasárnap

Egy újabb 30 napos kihívás: Negyedik nap

Negyedik nap: A vallásról alkotott nézeteid.

Fúha gyerekek, ez nagyon erős lesz.

Szerintem a szervezett vallás a legrosszabb dolog, ami az emberrel valaha történt.
Természetes, hogy az embernek vannak bizonyos szociális szükségletei, például tartozni egy közösséghez, ünnepeket, rituálékat iktatni az unalmas hétköznapok közé, az élet értelmét keresni, a dolgok okát és eredetét kutatni, ilyenek. Ezen szükségletek kielégítésére találta fel az hitrendszereket (pontosabban a kultúrát általában), amikkel még mindig nincs semmi baj. Vannak, akik megoldják másként, a közösséget a barátaikkal érzik, rituáléknak nemzeti ünnepek vagy a fesztiválok szolgálnak, az élet okát és értelmét pedig inkább meglelik a tudomány segítségével. Persze a vallás a könnyebb út, hiszen minden válasz készen van, nem kell küzdened, hogy befogadjanak a gyülekezettársaid, nem kell csúnya szakszavakat megértened. De csak azért, mert a könnyebb utat választja, nem hibáztathatok senkit. (Lenézni lenézem őket, de nem gondolom, hogy ettől rossz emberek. Csak talán lusták.)

A probléma akkor kezdődik, amikor emberek egy szűkebb csoportja a hitrendszerek mentén elhiteti az emberekkel, hogy ők jobban tudnak dolgokat náluk, és irányítani kezdik a tömegeket. Nem csak azok életét szabályozzák, akik önként választják a vallást, hanem a többiekét is, adott esetben elvéve a választás lehetőségét. Nem csak a vallás ügyében döntenek, hanem a politika, ad absurdum a gazdaság területén is összezilálnak mindent - tulajdonképpen BABONÁK által vezérelve. Aki szigorú keresztény, nem fog boltba menni vasárnap, ahogy egy ortodox zsidó sem fog szombaton, és egy Repülő Spadettiszörny hívő sem fog kedden, ami az Őtésztasága Megkelésének Napja. De én miért ne tehetném? Egész nyugodtan böjtöljenek a katolikusok pénteken, de miért tehetik meg egy (egy? az összes) állami iskolában, hogy nem adnak pénteken húst? A biomamik vegyék meg nyugodtan tizenvalahányezer forintért a dobozos cukorkát vagy a palackozott csapvizet, de miért teheti meg az állami, tehát az én pénzemből is fenntartott orvos, hogy homeopátiás szart ajánl a gyomorproblémáimra?

/És egy kis kitérő: a biomami mozgalom (és az MLM-rendszerek is) ugyanazokat a lélektani folyamatokat használják ki, mint a szervezett vallás, és ezek közül is az invazív szektákra hajaznak a leginkább.

  1. Sajátos valóságot építenek, ahol a víznek memóriája van, vagy a borostyánnyaklánc helyettesíti a fogorvost. 
  2. Vakcsoportot képeznek a hívőkből, akik így jobban megbíznak egy hasonszőrű, de ismeretlen biomamiban, mint a saját családjukban. 
  3. Csökkentik a kognitív disszonanciát azzal, hogy először csak kis dolgokat kérnek/tanácsolnak (amik először sokszor igazak), és csak később húznak bele a vad dolgokba. Például a fokhagyma jó a megfázás ellen (ez igaz), tehát jó a lábgomba ellen (ez már annyira nem), a fokhagyma mézzel keverve jó öregedés ellen, stb, míg végül a biomami fennhangon hirdeti majd, hogy a fokhagyma megöli a rákot.
  4. Az egészségesélet szekták központi alakjainak mindig kalandos élete van, tele sorsszerű, kiválasztotti pillanatokkal. Antal Vali állítólag politikai üldözés áldozata volt, és teljesen egyedül talált fel egy új tudományágat, "dr." Varha "saját gyermeke fejlődési rendellenesség következtében kialakult gyógyíthatatlan betegsége miatt, autodidakta módon mélyült el a gyógyítás folyamataiban", és talált fel egy gyógygombát, ami nem használ semmit, de legalább drága, vagy Food Babe, aki "sokáig azt evett, amit csak megkívánt, néha cukrot vagy kólát is, amíg olyan súlyosan meg nem betegedett, hogy nem tudtak rajta segíteni. Ekkor több tízezer óra szorgalmas tanulással sajátította el, hogyan lehet egészségesen élni", és a humbugjaiért bezsebelni a szponzorok támogatását. Ugye, hogy olyan, mint a bibliai mesék a kiválasztottról, a zarándokról vagy a megtért bűnösről?
  5. Hittérítenek. Nem szórólappal és énekelve, mint a Blaha aluljáróban, hanem a kórházakban, orvosi rendelőkben, vagy az interneten. A tökéletesen másról szóló posztok alatti beszélgetést is el tudják vinni ebbe az irányba, bármilyen halálhír alatt ott lesznek a "oltásoktól halt meg" posztok.
  6. Ha valamelyik biomami el szeretne gondolkozni azon, hogy talán nem az övék a legjobb megoldás, azonnal visszaterelik a nyájba. Ha valaki felveti, hogy nem működik a homeopátiás bogyó vagy a lúgosító diéta, azt kapja válaszként, hogy azért nem, mert rosszul csinálta, hazudott, nem is vette be, nem is követte az utasításokat, és egyébként is, hitetlenkedik, aki nem hisz, az pedig nem gyógyul meg. Ez sajnos személyes tapasztalat.
  7. A végső cél, az Ígéret Földje: az örök és egészséges élet. Amit bárkinek odaígérnek, aki eleget fizet, de amikor mégsem tűnik el a rák a citromlétől, és nem javul az autizmus a hipós beöntéstől sem, akkor már nincs kin számon kérni.
Elnézést a közjátékért, de súlyos személyes tapasztalataim vannak. A felsorolás pontjai egyébként korrelálnak az Aronson--Pratnakis szerzőpáros által ironikusan Szektavezérek hétparancsolatának nevezett hét ismérvvel, amik az invazív vallásos szektákat jellemzik. És ironikusan sok ezoterikus és biomami honlapon és blogon megtalálható a leírásuk, gyakran forrásmegjelölés nélkül. Eredetileg a Rábeszélőgép című könyvben írnak róla./

Vissza az eredeti témához: ateista vagyok. És jó nekem így. Érzem, hogy dönthetek az életemről, és hogy a döntéseimnek súlya van, mivel nem "várok jelet", és nem kenhetem a "balszerencsémet" a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvúra. Nincsen szükségem egy transzcendens apaképre, hogy erősnek érezzem magam, az, hogy jó napom van-e vagy sem, nem függ a csillagok állásától, vagy hogy rajtam van-e a vurstliban kétezerért rámsózott "szerencsehozó amulett". Hiszem, hogy az alapvető erkölcsi értékek ösztönösek (mint a ne ölj, ne közösülj azzal, aki nem akarja, ne égesd el/ne lődd le azt, aki kicsit máshogy gondolkodik, mint te, ilyenek...), és nem kell egy fantasykönyv, hogy megalapozza az emberek viszonylag súrlódásmentes együttélését.
Főleg a közelmúlt eseményeinek fényében állíthatom: ateistának lenni nem azt jelenti, hogy nincs miért élnem, hanem hogy nincs miért ölnöm. És kérlek, ne imádkozzatok Párizsért. Egy invazív monoteista vallás támogatása az utolsó, amire most szükségük van.

Long story short, a SZEKULARIZMUS a kulcs. Vannak, akiknek szüksége van a vallásra, ők általában gyengék. Vannak, akik kihasználják ezt a szükségletet saját hasznukra, hogy irányítsák az embereket, de ha azok a bizonyos emberek elfogadják ezt, hajrá. Csak ezt az (egyébként az ödipláis konfliktus hibás megélésére és az apakomplexusra visszavezethető) játékot játsszák egymás közt, és semmilyen tekintetben ne befolyásolják vele a nemhívők életét, és én boldog leszek.

EDIT: A poszt élesítését követő tizennyolcadik percben hívott a párom, és mesélte, hogy becsöngetett a pesti lakásunkba egy csapat hittérítő, és meg akarták győzni őt, hogy a Franciaországi eseményekhez hasonló dolgokat csak úgy lehet megelőzni, ha megtérünk. EZ MILYEN LOGIKA? Egy csapat vallási fanatikust csak úgy lehet legyőzni, ha támogatunk egy másik csapat vallási fanatikust? Ezzel csak áttennénk  más kezébe a géppuskát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése