2014. december 25., csütörtök

13 karácsonyi dal a sötét oldalról

Komolytalankodó szekció

Karácsony napján hoztam nektek valamit, amit a legcukibb hangulatrombolásként tudnék jellemezni.
(Mert ugye tegnap szenteste volt, és ma van karácsony - de ha a Halloweenon nem vesztünk össze, itt se fogunk ^.^)

Aurelio Voltaire - Santa Claus is Satan
Na jó, még egy Voltaire-től, de csak a poén kedvéért. 

Aurelio Voltaire - Coming out for ChristmasA következő verses videó inkább hangulatépítő, és nem csak azért, mert Gerard Way (igen, az a Gerard Way) a narrátor, és Voltaire a szerző és az animátor (igen, Voltaire nagyon tehetséges animátor), hanem azért, mert egy régi, szép karácsonyi hagyományba illeszkedik. Nevezetesen a karácsonyi rémtörténetek hagyományába - ugyanis sokan nem tudják, de bizony a viktoriánus időkben nagy hagyománya volt a karácsonyi rémtörténeteknek. Az egyetlen széles körben ismert nyoma ennek a szokásnak az Dickens Karácsonyi éneke, aminek így rögtön több értelme lesz!
(És még egy okkal több, hogy megnézesd a családoddal a Karácsonyi lidércnyomást - hiszen hagyomány!)
Gerard Way -- Aurelio Voltaire - X-mess DetritusTrad(abb) szekció

Evezzünk most kicsit komolyabb vizekre! Tudom, hogy a Nagy Öregek, Crüxshadows, Type O Negative (amúgy az O betű, vagy nulla?), Alien Sex Fiend, Love Spiral Downwards mind mind csinált karácsonyi dalokat, de ezeket egyrészt nem nehéz megtalálni, és tuti rongyosra hallgattátok, másrészt szégyen-gyalázat, de a trad goth nem annyira a szívem csücske.
De itt van például egy banda, ami a darkwave-et a világzenével kombinálja, amiből nem nehéz kihozni a karácsonyi hangulatot, ha belegondolunk, hogy az egész karácsony-jézuska-háromkirályok sztori a Közel-Keleten esett meg.

Rhea's Obsession - We Three KingsNem egészen fél éve olvastam először az "ethergoth" alstílusról az UltimateGothGuide-on, és egész egyszerűen nem tudtam elképzelni, mit takarhat. Mármint oké, a linkelt cikkben szépen le van írva, hogy milyen a külsejük, de az sosem elég! Nekem legalábbis.
Nos, a fél éves rejtélyek vége, itt van egy jó kis ethergoth dal karácsonyra:

This Ascension - Carol of the bellsVan odakint egy album, egy olyan album, amit sokunk szeretne karácsonyra, a címe pedig:
DARKNESS FALLS UPON THIS CHRISTMAS
Csupa-csupa goth/darkwave karácsonyi dalokat tartogat számunkra, és bár nekem nagy része kicsit túl komoly, jó szívvel ajánlom bárkinek. Erről az albumról a legpszichedelikusabb számot mutatom csak meg nektek, a többit Youtube-on meglelitek, ha kell.
(Habár a Leper elvileg Black Metal banda)

Leper - What child is it?Te jó ég, majdnem elfelejtettem! Hát hogy lehetne karácsony Nox Arcana nélkül?!

Nox Arcana - Carol of the bellsÉs mindenki más

És most, mivel karácsony van, a szeretet ünnepe, szeressük intenzíven metalhead rokonainkat, barátainkat és üzletfeleinket! Mert oké, néha lenyúlják az öltözködési stílusunkat, esetenként a nevünket, de azért ők is tudnak jó fejek lenni. És a zenéjük se különösebben rossz.

Power Metal Themes - The Nightmare Before ChristmasA pop-punk kölyköknek mindenről komoly, határozott, és nagyon rossz véleménye van, éppen a karácsony lenne kivétel? Íme a Punk goes Christmas valahányadik albumáról (van vagy négy) egy szám:

Set it off - This Christmas (I'll burn it to the ground)
(A klipért előre is elnézést, rémes. De a zenében van valami hátborzongató...)Mit keres már megint rap a blogomon?!
Ha már nagyon unjuk a plázakarácsonyt, de éppen nincs kedvünk romlásba és tízezer év sötétségbe taszítani a világot, ez könnyed felüdülést jelent - mert az is megesik, hogy vörösbor vagy abszint helyett a sört kívánom meg, nem?

Hollywood Undead - Christmas in Hollywood"David J rajongói blog"-szekció

David J-től egy egész album, a Songs from Another Season köthető az ünnepekhez.
Sajnos az album elég ritka darab, viszonylag kevés szám van fenn belőle youtube-on, de azért csak csemegézzetek!

David J - Sweet AnaesthesiaDavid J - Little StarDavid J másik zenekara megvan, a Love and Rockets? Tudjátok, amit a Bauhaus után csinált.

Love and Rockets - Holiday on the MoonOh, és még valami...

Boldog karácsonyt!

(Disclaimer: A karácsony a Magyar helyesírási szótár szerint kisbetűvel írandó.)

1 megjegyzés:

  1. Nemár nemár.... Hallod, a reszkessetek betörőkben van egy jelenet, amikor egy kórus egy csodaszép dalt énekel azt pont le akartam tölteni, de nem tudtam a címét, de szerintem az pont a Carol of the bells.... Nagyon köszönöm, hogy megtalálhattam általad!!!

    VálaszTörlés