2014. december 4., csütörtök

Sherlock Holmes és a Sussexi Vámpír

Ha a címre pillantva az ugrott be először, hogy egy jelenkori fanfictionről szeretnék írni, ami valami módon összemixeli a BBC-féle férfiideál Sherlockot az Alkonyattal, esetleg egy B-kategóriás tévéfilmről, ami meg akarja lovagolni Sherlock Holmes (sokadik) reneszánszát és a vámpíros filmek sírból visszatérő (hahaha) népszerűségét (lásd az Universal pictures megvette a Vámpírkrónikák jogait) -

AKKOR TÉVEDTETEK!



Ugyanis a novellát, amiről most szót ejtenék, nem más, mint maga Arthur Conan-Doyle írta 1924-ben, és azt a békés, de érdekes aranykort idézi elénk, amikor a krimi, a horror és a fantasy/sci-fi még nem vált el élesen egymástól, és ezek a műfajok a romantikus közfelfogással és a finomkodó angolsággal keveredve azzá olvadtak össze, amit ma gótikus irodalomként emlegetünk. (Igen, tudom, hogy 1924 kicsit késői dátum egy igazi gótikus novellának, művészettörténetileg - de itt inkább maradjunk az atmoszféránál.)
A történet szerint egy fiatal férfi érkezik Holmesékhoz azzal a gyanúval, hogy a felesége egy vámpír... és becsszóra nem spoilerkedek el semmi többet.
A (nem is annyira) természetfeletti nyomozás nem jön át annyira, mint a Sátán Kutyájában (Hounds of Baskerville), de azért érdemes vetni egy pillantást a novellára, mivel egyrészt igen ritka darabról van szó, másrészt... Sherlock Holmes. És egy vámpír. Mármint Sherlock és egy vámpír egyazon novellában, ami ráadásul hiteles, nyomokban sem csöpögős, és tényleg gondolkodóba ejt! Mi lehet ennél jobb?!


Két fontos érdekességet emelnék ki a novellából. Az egyik az, hogy tudjuk, hogy Holmeséknak van egy több kötetre rúgó saját készítésű enciklopédiája, amiben az ügyeiből és más forrásokból származó információkat gyűjt - nos, ennek az enciklopédiának a lapjain található egy hosszú bejegyzés "Vámpirizmus Magyarországon" és egy hasonló terjedelmű "Vámpírok Erdélyben" címmel. (Erre legyünk büszkék, ne a Pikk szalámira!)
A másik egy elejtett félmondat a szumátrai óriáspatkány esetéről, "amire a világ még nincs fölkészülve"... MI?! MIIII?!

A novellát itt lent letölthetitek angolul, magyarul sajnos nem találtam meg az interneten, de IRL könyven tudom, hogy kiadták. A részt feldolgozták filmen is Jeremy Brettel a főszerepben, de a történet inkább csak motívumokat emel át a novellából.



1 megjegyzés: