2016. április 5., kedd

A goth ezer arca kihívás - இ Dark Mori இ

Erre a stílusra mondta egyik barátnőm, hogy "erdei haláltündér".





Maga a "mori" szó erdőt jelent japánul, ez itt fent a kanjia (igen, most dicsekszem, hogy tudok egy kicsit japánul) (igen, az erdő jele tulajdonképpen a fa jele (木) háromszor - zseniális, nem?). 
Mielőtt elmerülök a nyelvészkedésben, íme nagy vonalakban, hogy mit érdemes tudni a Dark Mori-ról:
  • Eredete a japán street fashion egyik ága, a mori, ami, mint mondtam, erdőt jelent. (A japán street fashion-ről egyszer majd hozok egy hosszabb írást, mert a mi liberális(abb) kultúránkban elég nehéz elképzelni, hogy az egész nap szürke egyenruhákban ülés után mennyire vágynak a fiatalok a nagyon vad és színes kinézetre, és emiatt hogyan szaporodnak szinte gombamód a meghökkentőbbnél meghökkentőbb öltözködési irányzatok.) Maga a mori egyfajta erdei tündér/jóságos erdőszéli tündér keresztanya hangulatot árasztott a világos, természetes színeivel, tömött szoknyáival és nagymamakendőivel.
  • A dark mori ezen csavar egyet, és a jóságos tündér keresztanya helyett már erdei boszorkányt, javasasszonyt idéz (ez az, amit a magyar folklór szépasszonyként ismer). 
  • Innen ered az irányzat másik neve, a strega, ami a boszorkány olaszul. Emlékszünk erre töriórákról: "A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék" ? Na, ez ugyan az a szó. (Heh, méghogy nincsenek :DDD )
  • A domináns színek a fekete mellett a barna, a sötétzöld és kis mennyiségben a krémszín (legyünk profik, és mondjuk azt, hogy ekrü). 
  • Anyagban a természetes vonalon mozgunk, pamut, gyapjú, nemez, batiszt, muszlin (igen, "n"-nel a végén ez egy könnyű, áttetsző, nyári textíliafajta neve), vászon, bőr. (Bár kérdéses, mennyire összeegyeztethető a természet szeretetével egy halott állat bőrét hordani, de ahogy lentebb látjuk majd, a dark moriba egyesek számára »amúgy nekem is« beleférnek a halott állat más részei is, nem csak a bőre. De mivel ez az irányzat erősen keveredik a pogány vallásokkal is, amik közül ugye jópár szerint nem éppen erkölcsös cselekedet felhasználni egy állatot, ezt a kérdést nyitva hagyom. Egyébként sincsenek soha kőbe vésett szabályok.)
  • Gyakoriak a kötött, horgolt, makramézott és szőtt darabok, a jersey anyag viszont felejtős. (Keresd meg az egyik zenekaros pólódat, és nézd meg nagyon közelről! Ha pici hurkokat fogsz látsz a szövetben, akkor az jersey anyag. Ez egy gyors és olcsó textílelőállítási módszer, kb a kötés miniatűr gépi verziója, a sima pólók általában ilyenek.)
  • Ha a fazont nézzük, akkor is a stregák és az erdei boszorkányok kinézetét kell szem előtt tartanunk. Hosszú, tömött szoknyák, kötött kardigánok, blúzok, poncsók (magyarul: pelerin), kendők jelennek meg, de nem ördögtől való gondolat folkosabb elemekkel kombinálni, úgy mint csizmákkal, kötényfélékkel, vagy pártával (amit egyszer mostmár tényleg csinálok, ha már két éve ígérgetem)
  • Kiegészítőket tekintve az őszi, haldokló erdő szellemét és egyéb természetfeletti lényeket idézünk meg. Felbukkannak okkult szimbólumok (ha kicsit jobban bennevagy az okkultban, akkor tudni fogod, hogy főleg természeti szimbólumokra kell gondolni), tündér- és boszorkányábrázolások, holdszimbólumok, termékenységszimbólumok, valamint elhullott növényi és állati részek. Gondolok itt kisebb állati koponyákra, szarvasagancsra, csontokra, tollakra, vagy száraz virágokra.
  • Már említettem, hogy szoros a kapcsolat az irányzat és a pogány vallások között, főleg a filozófiájukat tekintve. A wikka természetközelisége, "ne árts!" törvénye és hasonló nagyon szimpatikus dolgok köszönnek vissza a dark mori-ban is, megspékelve az őszben, az elmúlásban meglelt szépséggel.



Több helyen is azt találtam, hogy a Florence + the Machine zenéjét lehet társítani az irányzathoz, de be kell valljam töredelmesen, őket nem hallgatom, szóval nem tudok nyilatkozni. De a természet, a stregák, és hasonló motívumok mentén tudok mutatni pár zenét, ami szerintem illik ehhez a stílushoz.

Inkubus Sukkubus - Love spell

Inkubus Sukkubus - Heart of Lilith

Inkubus Sukkubus - Aradia


Rhea's Obsession - Memento Mori


További olvasni- és néznivaló:

Carnivale Salt - dark mori-féle blog
Aleesia: Dark Mori outfit




Ha minden a terveim szerint megy, lesz még egy fotósorozat erről az irányzatról, több kedves ismerős lány közreműködésével, akik szebbek, mint én, szóval normális képek is lesznek hamarosan :)

Stay spooky

2 megjegyzés:

  1. Jé, neked van aranyos és cuki éned is? :D Mint egy fekete tündér. És nem a mai hiedelemben gondolt tündérek. O nem, azok a tündérek, akiktől régen féltek, mert szerették kicserélni az ember gyereket a sajátjukra vagy egyszerűen elvittek egy babát. :D Na, olyan. ^^

    VálaszTörlés