2015. június 30., kedd

Djatlov-rejtély - 140% horror

...avagy hogyan kell ráijeszteni egy digitális bennszülöttre.

A napokban láttam a Halálhegy - a Djatlov-rejtély című filmet, és szeretném nektek elmondani, miért tartom zseniális alkotásnak. De előtte: NÉPRAJZ-GYORSTALPALÓ!



Néprajz for dummiez

Wikipedia istennő szerint a népművészet olyan alkotás, amit a nép hoz létre saját hagyományai alapján. Már általánosban megtanultuk, hogy a népművészeti alkotásoknak nem ismerjük a szerzőjét, hagyomány útján terjed, és folyamatosan változik, egyre újabb és újabb változatok jelennek meg. Azonban sokkal otthonosabban mozgunk a 9gag, Reddit vagy 4chan bugyraiban, mint egy falusi múzeumban, de ez így van rendjén, ez a mi kultúránk, ezek a mi hagyományaink, ezek a mi gondolatvilágunk. Nem meglepő, hogy egyre több néprajzkutató szerint is korunk népművészete az interneten honol, és a folyamatosan gyártott és újragyártott mémek a leglátványosabb megnyilvánulási formája (A "meme" szó eredetileg eleve a kultúra legkisebb egységét hivatott jelölni, amit másolás, imitálás útján ad át egyik ember a másiknak). Azt mondják (a tanáraim biztosan), hogy a kultúra szimbólumok összessége, a szimbólumok pedig, mint Jung óta tudjuk, sokkal mélyebben hatnak az emberre, mint a nyilvánvaló képek.
Ezek után az az egyetlen rejtély, miért kellett ennyit várni egy olyan horrorfilmre, ami az internetes folklórra épít?
Hogy ne legyen olyan ijesztő a poszt, mindent macskákkal fogok szemléltetni.
Először is, nézzük meg, miből van az interneten sok. Oké, az első nyilván a pornó, de utána rögtön dobogós helyen vannak az összeesküvés-elméletek, hiszen itt mindenki elmondhatja a véleményét, és ahogy Murphy törvénye szól, aki elmondhatja, az el is mondja. Ha érdekelnek a konteók viszonylag tudományos, de szórakoztató stílusban tálalva, ajánlom Tiboru mester blogját, ha viszont inkább a gyíkember háttérhatalomhoz szeretnél csatlakozni, és le akarod chemtrailezni a Magyar Galaktikus Birodalom fővárosát, Baját, csatlakozz Facebookon a Chemtrail rajongói klubhoz, és látogasd gyakran a főhadiszállásunkat, a mindmeghalunk.com-ot.

A másik, amit az internet elképesztő mennyiségben kínál, azok a hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb történetek, ezeket jellemzően a Reddit és a Creepypasta ontja magából. Mi már nem ijedünk meg holmi szőrös, erdei szörnytől, mumustól, zsákos embertől vagy baltásgyilkostól, de itt van nekünk a zavaróan szimpatikus Jeff the Killer, Weeping Angel-ek, Slenderman, zombik, gyilkos körímélek, Mereana Mordegard Glesgorv videója, ami öngyilkosságba kerget, vagy a híres orosz alvásmegvonási kísérlet, amik mind az internetes folklór útján terjednek. A legjobb darabokat a az egyik kedvenc oldalam, a városi legendákkal foglalkozó snopes.com horrorisztikus történetgyűjteményében lehet találni.

Szovjety Oroszorszagban mjacska posztol teged.
Harmadik fontos pont: oroszok. Oroszország egy távoli, feltérképezetlen, perverz mód egzotikus ország, ahol minden fura, minden fucked up, nem sok dolognak van értelme, de legalább vicces, és jók a csajok. Pontosabban így látja ezt az internet népe. A netlore nem azokat a dolgokat köti Oroszországhoz, amit egy átlagos, egészséges felnőtt ember gondolna (minimum aggasztó politikai és gazdasági helyzet, hidegháború, kommunizmus, csupa unalmas dolog), hanem bombázó szuperkémeket, szupererős szupernagyikat, medvét megülő miniszterelnököt, 140%-os választási részvételt, és azt az Alíz Tükörországára hajazó idiómát, hogy "Szovjet Oroszországban a Pokemon szerez meg téged". Arról már nem is beszélve, hogy Csernobil, Tunguzka, a nem olyan régen odaesett újabb meteor, a Jeti, a KGB (és persze Djatlovék) miatt az egyik legtitokzatosabb országnak tűnik, nem véletlen, hogy a horrorsztoris felsorolásom utolsó két tagja is orosz vonatkozású. (Mellesleg, a Self-Made Darkness blog kabalamacskája, Málna von Orchidéenwald is orosz származású.)

Microcat Windeows
Végül, vlogok. Az internet, azon belül is a közösségi média és a videómegosztók... félre a polkorrekt álszerénységgel, a Facebook és a Youtube segítségével sokat állandó valóságshow-vá változtatták az életüket, mások "csak" gondolataikat vagy ötleteiket osztják meg országgal világgal, sőt, itt-ott felbukkannak már a fikciós történeteket előadó vlogregények is. Ez utóbbiak a kézikamerás filmek, mint a Paranormal Activity egyenesági leszármazottai, és szerény személy szerint van bennük jövő.


Szovjety Oroszorszagban horrorfilm néz teged.

SPOILER ALERT

A film

A Djatlov-rejtély című filmben a fenti felsorolásból minden van. Vannak benne összeesküvés-elméletek, rögtön kettő is; a Djatlov-incidens önmagában egy régi, megoldatlan és igazán hátborzongató eset, amikor is (nagy vonalakban) kilenc fiatal felment a hegyre, és sosem jött le (ennek ellenére nem ajánlom a történetet túrázás közben vagy esti tábortűznél mesélni, rám még nappal, a kényelmes, városi lakásban is a rázófrászt hozza), valamint emellé kapunk egy kis kikacsintást egy másik konteóra, nevezetesen a Philadelphia-kísérletre. Innen a tájékozottság kedvéért érdemes tovább menni Teslára, de ezt a link alatt úgyis megtaláljátok. Vannak benne kortárs folklórból merített lények, amik zombik, és egész konkrétan az orosz alvásmegvonási kísérlet áldozataira hajaznak, ráadásul mindez oroszország leg-sztereotipikus-oroszabb részén játszódik. Mindennek tetejébe a körítés szerint a kézikamerával felvett anyag egy része az egyik főszereplő vlogjából származik, egy másik részét pedig hackerek szerezték meg a nyomozást végző szervektől, és tették közzé a neten.

Akkor miért csak 5,7-es az értékelése IMDB-n?!
MENNYI???!!!4!44!??!
Ennek több oka van, és most a CGI-tól és a színészi játéktól eltekintek. Kézikamerás low-budget horror, mit vártatok?
Egyrészt, konteóhívők hordái várták, hogy kijöjjön egy film a dédelgetett Djatlov-incidensről, ehelyett kaptak egy szőke lányt, akinek végighallgathatjuk az életét. Engem mondjuk ez is megfogott, de a cím, és főleg a beharangozás alapján nem egészen erre számítunk.
Másrészt, sokak szerint a történet befejezése váratlan, és nincs rendesen felépítve. Ja, ha nem vagy hajlandó észrevenni a jeleket, a képernyő sarkába szorított mozgásokat, amiket a karakterek nem látnak, és ha nem vagy képes a film után végiggondolni, amit láttál, és képtelen vagy felfogni az összefüggéseket. Ennek a filmnek a megértéséhez dolgozni kell, nem elég végigbambulni és élvezni a látványt (ami egyébként gyönyörű). Mi barátnőkkel majdnem másfél órán át próbáltuk visszafejteni, mi miért és hogyan történt (mert a képernyőn ugye csak azt látjuk, amit felvett a kamera), és a végére majdnem minden részlet a helyére került. Van benne ugyan egy csinos kis tér-idő-hurok paradoxon, de ennyi szerintem belefér, cserébe ugyanis egy olyan nyomasztó atmoszférát kapunk, ami csak fokozódik, amikor rájövünk, hogy a főszereplő pár milyen elkeseredetten küzd a tragédia ellen, és milyen elkerülhetetlen a bukásuk.

Szóval nem tipikus kaszabolós horror, és annak ellenére, hogy a CGI és a színészi játék hagy némi kívánnivalót maga után, érdemes megnézni, de csak amikor agyalós hangulatban vagy. Konteósoknak kötelező darab.

by:A

Amúgy, az incidens környékén élő nomád nép a manysik, akik nyelvrokonaink, és az ő nyelvükön elég ismerősen hangzik a hely neve: "Halat Szjal", ami szó szerinti fordításban azt jelenti, "halál hegy". #finnugor #hangmegfelelés

5 megjegyzés:

  1. Hú,amikor anno, évekkel ezelőtt megtaláltam a konteo blogot és végigolvastam az ehhez az esethez köthető összes kommentet, esküszöm hetekig nem bírtam normálisan aludni, úgy befészkelte magát a fejembe :D Viszont a magyar szinkron egyenesen rémes. valahogy nem sikerül eltalálni ezeknek a kézikamerás filmeknek a magyar hangját, a Chernobyl Diaries is borzasztó volt - bár mondjuk az amúgy is, pedig abból is mit ki lehetett volna hozni! Á...)

    VálaszTörlés
  2. Frankó! Ezt látni kell.Finnyások meg mindig lesznek akiknek semmi se jó... :) Az a jó ha utána égő villany mellett mer csak aludni az ember:)

    VálaszTörlés
  3. Van ehhez egy sztorim, annak idején apumnál szintes házban laktam, a padlásszobában, és a lépcső lent egy közös szobába vezetett, onnan lehetett a konyhába, ill. a másik irányban kis átvezetőfolyosó után a fürdőbe, wc-be jutni, és a lenti szoba villanyát csak alulról lehetett felkapcsolni, ha valaki éjszaka akart lemenni, annak sötétben kellett... na amikor végignéztem a filmet (pedig vacak CGI a vége, mégis...) utána jó ideig hurcolásztam a páromat hajnalban pisilni, mert totál bennem volt minden ésszerűség ellenére, hogy egy olyan dolog odalent van :D Így utólag vicces, de nem nézném meg újra, tudva hogy állandó éjszkás vagyok, na...
    (Micsoda problémák, mi? :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi miután megnéztük, még másfél óráig agyaltunk rajta, hogy mi miért történt, és közben eszünkbe jutott, hogy a lépcsőházban lakik egy negyvenes férfi, akinek egy mandulaműtét alatt elszúrták az altatását, ezért úgy jár, mozog és beszél, mint egy zombi. Szomorú történet, de ha aznap éjjel is kiszökött volna, ahogy rendszeresen teszi, nem a sajnálat jutott volna eszünkbe, miközben sikítva menekülünk a házból XD (De szerencsére nem láttuk, és állítólag egyre jobb az állapota.)
      Másik sztori: Tavaly nyáron Horvátországban nyaraltunk, és egyik este támadt egy olyan ötletem, hogy menjünk fel az üdülőfalu fölötti kis dombra, mert láttam kitáblázva, hogy van ott egy kilométerre egy ókori temető, a térkép szerint aszfaltozott út visz odáig. Aha, egy kilométerre egy útjelző tábla volt, hogy a temető nem a domb tetején van, hanem még három kilométerrel feljebb, egy murvás ösvény végén. Kaland! gondoltuk, és fényképezőgéppel dokumentálva a dolgot elindultunk, míg három kilométer múlva találtunk mégegy táblát, hogy a temető egy meredek hegy tetején van, ahova kb. hegymászófelszerelés kéne, de sebaj, megcsináljuk. Tangapapucsban. Sötétedéskor. Végül megtaláltuk a temetőt, és egy nagyon félelmetes, csúszós, meredek úton jutottunk vissza a faluba, vaksötétben. Kishíjján lezuhantunk; majdnem megöltem a társaimat azzal a hülye ötletemmel, hogy "menjünk fel a hegyre, jó buli lesz!". A film óta pedig állandóan ezzel cukkolnak, hogy soha, SOHA többet eszembe ne jusson felvinni őket valami hegyre, valami szláv országban, mert időzombiként térünk vissza.

      Törlés
    2. Tudom, hogy nem szép dolog, de az első bekezdésen nagyot vigyorogtam :))
      Pedig szerintem jó buli lehetett, legalábbis ahogy elképzeltem :)

      Törlés