2014. szeptember 22., hétfő

Javasolhatnék estére egy megfelelő mulatót az ifiúrnak?

Éppen azon gondolkoztam, mivel lehetne helyettesíteni a készülő fűzőmön a hatalmas csatokat, amik ugye még két hétig nem fognak megérkezni a boltba, amikor is olyat láttam Facebookon, amitől a kis ketyegőm egy egész ütemet kihagyott...

Bővebb információért és a Facebook-eseményért katt a képre!

... és hirtelen két gondolat formálódott meg a buksimban, egymással versengve:

1, EZ KOMOLYAN MEGTÖRTÉNIK, ÉS ÉN TELJESEN LEMARADTAM AZ ELSŐ KETTŐRŐL?!

2, Azonnal be kell fejeznem a fűzőt.

(+1 Annyi fényképet fogok csinálni, de annyit!)



Továbbá, az eseményen fellépő bandáknak utánakeresve meglepve láttam, hogy LÉTEZIK magyar Steampunk stílusú zenekar.



Nekem ezt eltart egy darabig feldolgozni. De aztán, ahogy magamhoz tértem, lájkoltam az oldalukat, és feliratkoztam a Facebook-csatornájukra.

Még nem sokat írtam róla, de engem sokkal régebb óta vonzanak a steampunk toposzok, mint ahogy lehámlott a tojáshéj a seggemről, és rájöttem, hogy létezik egyáltalán Gótika, Goth, vagy bármelyik sötét-alternatív stílus. Ennek oka nyilván az, hogy apukám vasutas, és mindig mindenhova vonattal jártunk, és imádtam a vonatokat, főleg a gőzösöket, és mindent tudtam róluk. Meg az, hogy a nagypapám mindig mindent meg tudott javítani, és azok a háztartási gépeken, amiket feljavított (mert tényleg jobbak lettek és többet tudtak, mint az eredeti), mindig volt egy-két olyan cső, vagy mozgóalkatrész, ami kívülre került...

Azért is a szívem kicsi csücske ez a világ, mert bár az összes sötét-alternatív stílus nagy kreativitást igényel, mégis a steampunkhoz kell a legtöbb sütnivaló. Mert a tradicionális, romantikus vagy viktoriánus darabokat ugyan sokkal inkább érdemes magunknak elkészíteni (naná, erről szól ez a blog), mégis, ha nagyon akarjuk, boltban is lehet kapni. Lehet, hogy Bécsig, vagy még messzebb kell érte menni, és egy földi halandó kétévi bérébe kerülnek, ha nem többe, de a lehetőség adott. A steampunk darabokat viszont legtöbbször csillagászati összegekért SEM lehet megszerezni.

Ez főleg azért van, mert a steampunk szcéna olyan, mint egy hatalmas, soha véget nem érő cosplayparti - természetesen a tagok tudják, hogy igazából nem léghajósofőrök, repülő kalózok, vagy özvegy viktoriánus retrotechno kémnők, csak eljátsszák, hogy azok. Ha nincs is teljesen kimunkált háttértörténetük, alkalomadtán nevük sem, mindenkinek van egy alteregója, akinek beöltözik, amikor csak kedve tartja. (Azt hiszem, itt van a fő eltérés a steampunk és a többi sötét-alternatív stílus között: Mistress Vampyra nem fog leállni elmesélni neked, hogy kinek a vérét szívta ki legutóbb, Dorothea von Smetterling ezredes viszont elmondja, hány léghajót lőtt le az elmúlt évben, és neked ezen nem szabad csodálkoznod. *a nevek teljesen fiktívek*)Ezek az alteregók egy ugyan olyan összetett és diverz világot alkotnak, mint amilyen a valóság - azaz nincs uniformitás. Ha létezne is steampunk ruhaüzlet (egy-kettő azért akad, na), akkor sem lenne képes kiszolgálni az ÖSSZES karaktert és alteregót - marad a DIY.
Jé, éppen ez a második nevem.
Bizony.
Any DIY von Smetterling.
Az hát.

Erről jut eszembe, van egy jó kis dal, ami akár a blog himnusza is lehetne:



(Ezt az alteregós magyarázatot több angol nyelvű steampunk blog is leírta, és amit az interneten olvasol, az biztosan igaz!!!44!4!!... mindenesetre, itt az egyik blog ahol így magyarázzák a dolgot, vele vitatkozzatok, ha nagyon mellélőttem volna. Minden felelősség a forrásomat illeti, ha félrevezettek, én teljesen ártatlan vagyok!!!)

Hmmm... fel vagyok húzva, mint egy kakukkos óra, komolyan, talán az írás stílusából sejthető, mennyire megörültem a dolognak.
Nagyon.

Gyertek el szombaton!
Szeretlek titeket! <3

by: A

(Ha ide most beszúrok még egy dalt, akkor hívhatom zenés posztnak.
Ez egy teljes órás Dark Cabaret válogatás. Csak mert boldog vagyok.)

4 megjegyzés:

  1. Hú, hát én nagyon gondolkodom rajta, hogy el kéne menni. :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jut eszembe ha már steampunk, akkor találtam neked egy kis DIY gyűjteményt. Lehet már ismered őket, de nagyon jó az a blog. ;)
      http://www.cutoutandkeep.net/projects/diy-duct-tape-steampunk-top-hat
      http://kreativkapocs.blogspot.hu/2013_07_01_archive.html

      Törlés
    2. És végül elmentél? Én nagyon élveztem, hamarosan írok is róla egy beszámolót :D

      Törlés
  2. a bandára rá fogok keresni,örülök,hogy van magyar steampunk zene :D!! köszi,hogy említetted. Másrészt az én apukám is Vasutas^^ :D

    VálaszTörlés