2014. július 28., hétfő

30 napos goth kihívás - 11. nap

Day 11 – Is Goth a lifestyle for you?
11. nap - A Goth neked életstílus?

Nagyon érdekes kérdés... és a válasz elég bonyolult. Próbáljatok követni, Platon ideaelméletének stílusokra átdolgozott verziója következik (filozófiában jártasak előnyben). 

A stílus maga egy fogalom.
A fogalmakról az embernek vannak elképzelései, de nem tudja megragadni a teljes valóját, csak egyes tulajdonságait. Ha valamire/valakire a tulajdonságok többsége illik, akkor azt a fogalommal jellemzem.

Például "TOLLTARTÓ". Nem tudom leírni, mi az, csak a tulajdonságait. Hosszúkás, fém vagy szövet, tollak tárolására szolgál. És ha látok valamit, amire illik a leírás, arra azt mondom, hogy tolltartó, akár felfogom a tolltartóság lényegét, akár nem. Nekem az tolltartó és kész, akkor is, ha igazából szemüvegtok.

A GOTH is egy ilyen fogalom. Sok tulajdonságát felsorolhatnám, a kinézettől kezdve az öltözködésen át a jellemző zenékig, de a teljes valóját emberi szavakkal nem lehet leírni.
Ha egy totál laikus rámnéz, és elég tulajdonságot talál bennem, ami a goth-hoz kapcsolódik, azt fogja rám mondani, hogy goth vagyok.
Ha egy kicsit műveltebb figura rám néz, esetleg alcsoportokba is be tud sorolni, viktoriánusnak, vagy corpgothnak fog hívni, attól függően, hogy hétköznap van, vagy hétvége.

És hogy én minek vallom magam? Az tök mellékes. Lehetek büszke szemüvegtok, ha tollak tárolására használnak, tolltartó leszek és kész.

Azaz a goth nem egy életérzés, hanem sokkal több annál. A goth bizonyos tulajdonságok kombinációja, ami akkor is jellemezheti az embert, ha éppen fogalma sincs arról, hogy ilyen stílus létezik egyáltalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése