2015. február 2., hétfő

Kora tavasz

Sajnos csak most, karácsony és a vizsgaidőszak fáradalmain túl, de a tárgyfelvétel gyötrelmein innen van egy kis időm posztolni.
Nem egészen témába vágó dolgok: egyre több ékszert készítek (belőlük csak miniprojektek lesznek, nem árulom el minden titkomat), karácsonyra megkaptam a várva-várt varrógépemet, és január végén megkaptam életem második fizetős megbízását: szoknyákat fogok varrni egy néptánckörnek.

A január vége olyan volt, mintha legalábbis április lenne, reggel pulcsiban indulok el, estére havazik és vica versa, az ég nem tudja eldönteni, hogy eső lesz, köd vagy hó, a sapkámat naponta lefújja a szél a fejemről.
Mindeközben rájöttem, hogy nincs elegáns sapkám, csak azok a csövesfazonúak, úgyhogy a körülményekből következik, hogy egyik legújabb kreálmányom egy sapka lett.


Először lemértem a fejem kerületét (nem hagytam rá, mert az anyag nyúlik), és az alakot is megtartva lerajzoltam az anyagra. Ezután rajzoltam egy tíz-tizenöt centivel nagyobb, koncentrikus oválist, és ezt kivágom (a jobb oldali síkidom). Ezt vettem mintának a bal oldali oválishoz, ezúttal a lyuk nélkül.
Egymásra helyeztem a két oválist, és kifordítva összevarrtam, a lyuk közepét pedig beszegtem (géppel, az új gépem ugyanis tud szegni!).


A végeredmény:

Je suis la fille en feu ;)
A másik darab, már-már a kollekció másik fele egy PELERIN.

/Mi a pelerin?
Olvastátok az Interjút? Vagy bármelyik, viktoriánus időkben játszódó regényt?
Ha igen, biztosan találkoztatok egy bizonyos ruhadarabbal, amit úgy neveznek, hogy "körgallér". Nos, ez az. Leginkább egy poncsóhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az elején csattal vagy gombokkal záródik./

Az interneten számtalan szabásmintát lehet találni ("cape" vagy "hood" hívószavakra), de magunktól elkészíteni sem nehéz. Egyszerűen ki kell vágni egy félkört, a vállak ejtéséhez ki kell vágni két ékalakot, végül a kör közepére egy akkora lyukat kell vágni, amekkora a nyakunk kerülete.
Elég kevés munka van vele, csak a vállánál kell összevarrni, és a széleket beszegni. Az eleje akár végig lehet gombos vagy csatos, akár csak a nyakánál lehet egyetlen csat, attól függően, hogy mennyire hideg időre tervezzük.
Én ezen kívül egy kis gallért is varrtam rá. Ez egy egyszerű téglalap, de szintén rengeteg szabásminta található hozzá a neten.

Végeredmény:


Nanananananananananana...
Együtt:



By: A

2 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz mindkettő :) Csak lenne már jó idő...
    (Nekem is van kettő köpenyem, de eszembe sem jutott, hogy akár csinálni is lehetne, tök jó ötlet :))

    VálaszTörlés