2014. augusztus 6., szerda

Fátyolszoknya

Ebben a szoknyában a legtöbb gondot az elnevezése okozta. Próbáltam divatoldalakon és a Wikipédián rákeresni, hogy mi ennek a fazonnak a neve, de nem találtam semmit. Kicsit hajaz a "sheer skirt" néven futó szoknyákra, amik mostanában lettek divatosak, tudjátok, amelyiknek átlátszó, nagyon könnyű anyagból van az alsó része, de az esése miatt meg rá lehetne fogni, hogy a Mucha képein látható lepelruhákkal rokon... Passz.
Az inspiráció egy kép volt valamelyik Facebookos goth csoportban, de már nem találom. Nem egy az egyben másoltam le ugyan, a képen végig fűző volt a comb oldalán, és sokkal rövidebb volt a kisszoknya...
(Ha divattervező vagy tájékozott dilettáns vagy, megköszönném, ha megírnád kommentben, hogy mi a fazon neve.)

Szóval, a kedvenc méteráruboltomban a maradék anyagokat elég olcsón árulják, ez a lila, 40 cm x 150 cm-es darab 300 Ft volt. A csipke kicsit húzósabb, 1900 Ft métere (ugye ez egy 100 cm x 150 cm-es darabot jelent). A varrógép Lidl-ös, még mindig. Kell még egy gumiszalag a derekába, olyanféle, amivel kislánykorunkban ugróiskolát játszottunk - ez nem tudom, mennyibe kerül, mert én a kislánykoromból maradt szalagot használtam, de nem lehet sok.
(Megjegyzés: A rendetlenség nem szükséges kelléke a varrásnak.)


A lila anyagból levágtam annyit, ami a legszélesebb pontján is körbeéri a csípőmet. A képen a maradék látható, aminek a sorsáról a következő bejegyzésben többet is írok.


Az anyagcsík felső részét behajtottam, és úgy varrtam le, hogy maradjon hely a gumiszalagnak. 


Beletuszkoltam az így keletkezett csatornába gumiszalagot, és a két végét odavarrtam az anyag széléhez. Aztán az anyagcsík két felét összevarrtam (átmentem géppel a gumiszalagot takaró részen is, hogy biztosan ne mozduljon el), így egy hengert kapok, aminek a tetejét összébb húzza a gumiszalag.

Ha esetleg cipzárt is szeretnénk beletenni, azt ilyenkor varrhatjuk bele. Ilyenkor a cipzár hosszában az anyagrészeket nem egymáshoz, hanem a cipzár szövetéhez varrjuk.
(Erről nincs kép, mert bénán varrok cipzárt.)


Kész a miniszoknya rész. Az alját még be kéne szegni, én mondjuk nem tettem, mert lusta voltam.

Ezután a csipke két rövidebb szélét is összevarrtam, egy olyan hengert formázva belőle, aminek az átmérője majdnem kétszerese a miniszoknyának - így lesz a legszebb az esése.

Következő lépés a csipke felvarrása. Az elejére körülbelül középmagasságban varrtam fel, úgy. hogy fejjel lefelé tettem fel a csipkét, tehát úgy, hogy a csipke felfelé lógott túl a miniszoknyán. Ezután lehajtottam és átvarrtam úgy is - így a csipke széle, ami egyenetlenül lett levágva, láthatatlan marad.


A hátulján hasonló módon erősítettem oda a csipkét, ügyelve arra, hogy ne varrjam a cipzár fölé. Inkább a csipkén is ejtettem egy vágást ott, ahol a cipzárnak nyílnia kell, és a vágás széleit a cipzár szövetéhez varrtam.

Ennyi. Már csak annyi dolgunk van, hogy méretre vágjuk a csipkerészt, mivel most egy méter hosszan lóg, ami talán kicsit sok. 


Azt, hogy a szövet szélével párhuzamosan vágjuk (ekkor a szoknya alja hullámos lesz), vagy hullámosan (ekkor a szoknya alja párhuzamos lesz a földdel), az már ízlés dolga. A szoknya pontos hossza attól is függ, hogy magassarkú vagy lapostalpú cipőt szeretnénk-e inkább viselni hozzá. Én ehhez azt hiszem bakancsot fogok - úgy kell megsaccolni a vágás helyét, ha az adott cipőben vesszük fel a szoknyát.

Így néz ki hátulról:


Így pedig elölről.


by: A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése