2016. április 12., kedd

A goth ezer arca kihívás - ༺♝ Viktoriánus goth ♝༻

Ez könnyű lesz.

viktoriánus outfitek
MondoConos viktoriánus outfit (b) - Zsabós ing és vörös bársony kravátli (k) - 2015-ös veszprémi gothtalálkozó outfit (j)
Ez a stílus a legnépszerűbb, és ha egy laikusnak azt mondod, hogy "goth", először ez fog eszébe jutni, nem az "eredeti" tradgoth. Itt találtok utalást arra, hogy ennek mi is lehet az oka, nagy vonalakban az irodalom tehet mindenről.


Ha nem érdekel a kulturális gyorstalpaló, ugord át a következő két bekezdést.

A viktoriánus korban dívott a gótikus irodalom, ami olyan kincseket adott a világnak, mint Poe, Byron vagy a Shelley házaspár, ekkor kezdtek vámpírokról és szörnyekről írni, ekkor terjedt el a byron-i hős, mint hőstípus, ekkor lett a kordivat része a melankólia (pontosabban a középkorban is voltak hosszabb-rövidebb időszakok, de ettől most tekintsünk el). Innen számoljuk olyan irodalmi műfajok létrejöttét, mint a horror, a fantasy, a sci-fi, a krimi, a lélektani dráma vagy a thriller (ráadásul szinte az összes felsorolt műfajt Poe kezdte el).
Ekkoriban teljesen normális volt, ha valaki belehal a bánatba, a közbeszédnek pedig állandó témája volt a halál: nem csak a rettenetes higiéniás viszonyok (elkezdtek kialakulni a nagyvárosok, de a csatornázás vagy az ivóvízellátás még nem) következtében megnövekedett halandósági ráták miatt, vagy azért, mert hétköznapi, társasági elfoglaltsággá vált a szellemidézé, a kártyavetés, és az okkultizmus jópár formája, hanem azért is, mert Viktória királynő 1861 decemberétől, férje halálától kezdve élete végéig gyászolt és kizárólag fekete ruhát viselt. A világ meg már kétszáz éve is úgy működött, hogy az emberek szerették leutánozni imádott példaképeiket, így a királynő gyásza a korstílus részévé vált.
Persze mind tudjuk, hogy az 1800-as évek nem annyiból állt, hogy mindenkiszomorú-sherlock-sohamár, volt ott azért ipari forradalom, (valahányadik) francia forradalom, munkásmozgalmak, nacionalizmus, gyarmatosítás, India, Verne Gyula, a fürdőszoba feltalálása, stb, de a viktoriánus goth irányzat nem is a korhűségre törekszik, csak a kor hangulatának egy apróbb, sötétebb szeletét próbálja megidézni. (A vidámabb szeletéről meg majd beszélünk, ha a steampunk kerül terítékre.)

victorian goth and the statue of a railroad worker

Eddig csak az angol (pardon, az Brit Gyarmatbirodalom!) vonatkozásairól beszéltünk, de ne feledkezzünk meg a Franciaországról sem. A franciáknál nagyjából ekkor jelenik meg A romlás virágai, Baudelaire, Verlaine és Rimbaud ko-produkciója, ami legalább annyira meghatározó volt, mint az a genfi éjszaka. A vámpírok (A vámpír), a dekadencia (Barátnők a balkonon), a halál (A völgy alvója), a mentális és a fizikai romlás (Egy dög), az undorítónak ítélt dolgokban lelt élvezet egyaránt fontos motívumai voltak az 1800-as évek végi klasszikus modernségnek, az impresszionizmusnak, a szimbolizmusnak és a szecessziónak. Ebben az időszakban nyílt meg a Moulin Rouge, ekkor alkotott Touluse-Lautrec, Klimt és Mucha, Zenében pedig olyasmikre kell gondolni, mint a hátborzongató Éj a kopár hegyen Muszorgszkij-tól vagy a már nevében is haláltánc Danse Macabre Saint-Seäns-től.

Az ilyen korstílusok pedig annak rendje s módja szerint begyűrűztek a Monarchiába is. Nálunk a fontosabb irodalmi művek között ott van Petőfi korai Felhők-ciklusa, Arany János balladáskötete, Jókai Mór romantikus regényei, az Ember tragédiája (hmm... <3 Lucifer<3), Vajda János lírája, Mikszáth Kálmán regényei és Ady korai költészete. A zene méltán legnagyobb alakja pedig Liszt Ferenc.

Szóval zajlott az élet rendesen.

(Hja... ez lesz, ha megkéred egy bölcsésztől, hogy meséljen RÖVIDEN egy korszakról.
Nevetni fogsz - ez volt a rövid verzió.)

victorian goth at a train station
A Keleti Pályaudvar előtt
Szóval ennyit a viktoriánus korról.

Innen folytasd, ha átugrottad a terjengős bölcsészdumát a viktoriánus kor kultúrájáról.

Nézzük, hogy mi fán terem a viktoriánus goth irányzat, miben hasonlít és miben tér el az ominózus kor stílusától:

(Disclaimer: volt a múltkor egy kis keveredés ebből, szóval azt hiszem, le kell szögeznem: ezek nem szabályok, hanem tendenciák. Nem kötelező megfelelni ezeknek az állításoknak, és ne értsétek úgy, hogy minden viktoriánus goth meg fog felelni ennek a listának. Ezt a listát úgy kell érteni, hogy a viktoriánus goth irányzathoz, beleértve az öltözködési, a zenei, a kulturális és a viselkedési részét, legtöbbször ezeket a dolgokat társítjuk. Ha egyénre lebontva nézed, a fele sem lesz igaz, de nem is kell, hogy igaz legyen.)
  • Nagyon fontos, hogy az irányzat csak alapul veszi a viktoriánus kort, de nem szeretné lemásolni azt. A viktoriánus goth NEM HAGYOMÁNYŐRZŐ! Nem törekszik tökéletes korhűségre. Sok példát fel lehetne hozni, de a leglátványosabb a fűző viselése: a fűző eredetileg egy fehérnemű, kívül hordani pedig akkoriban olyan lehetett, mintha ma valaki kívül hordaná az alsógatyáját. Oké, Supermannek bejött, de akkor is. A viktoriánus gothok nagy része mégis kívül hordja, és képzelheted, nem azért, mert szuperhősök.
  • Előző pontból következik, hogy semmi esetre sem gondoljuk, hogy régenmindenjobbvót. Nem sírjuk vissza a gyerekhalandóságot, a higiéniás állapotokat, a kényszerházasságokat, a gyarmatosítást, a rabszolgaságot, a női alsóbbrendűség törvénybe foglalását, stb. Egyszerűen szeretjük a kor öltözködésének bizonyos elemeit, a kultúrájának bizonyos elemeit, az irodalom bizonyos elemeit, a zene bizonyos elemeit, az etikett bizonyos elemeit, de nem az egészet. A viktoriánus korból inspirálódunk, de ez csak a kiindulópont, nem a cél.
  • Talán e mögött az irányzat mögött van a legmasszívabb irodalmi háttér az összes goth irányzat közül. Nem sorolom fel az összeset még egyszer, csak a legfontosabbakat: Poe, Byron, Shelley-ék, Bram Stoker, Baudelaire és Verlaine. (Lovecrafttal bajban vagyok, őt ugyanis néha a rákövetkező korstílushoz sorolja az irodalomtudomány, a novellái pedig az ember tehetetlenségéről, a megváltoztathatatlan elleni harcról szólnak, mint Kafkánál, néha viszont mint Poe irodalmi hagyományainak továbbvivőjére, az utolsó gótikus íróra hivatkoznak. Szóval fene tudja. Tanulság: az irodalmároknak fogalmuk sincs semmiről, olvassatok, amit akartok!) Kortársak közül pedig az "újgótikus" irodalmi irányzatot lehet ide kötni, például Anne Rice-tól bármi vagy Stephen King jónéhány regénye.
  • A filmművészet hajnala egybeesik a viktoriánus kor végnapjaival, úgyhogy nem csak mai filmek, hanem majdnemcsak korabeli alkotások is övezik a viktoriánus irányzatot. Az 1910-es Frankenstein, az 1922-es Nosferatu vagy az 1931-es Drakula kötelező darabnak számítanak, a közelmúlt filmjei közül pedig az Interjú a vámpírral első része, az 1992-es Coppola-féle Dracula (ahol Gary Oldman játsza a grófot), az 1999-es Az Álmosvölgy legendája vagy a 2015-ös Bíborhegy sorolható ide.
  • Zeneileg is bőven van miből válogatni, és nem csak zenekarokra gondolok. Érdekes módon sok viktoriánus gothra jellemző, hogy operát vagy musicaleket hallgat, például a Jekyll és Hyde musicalt, aminek még az alcíme is "gótikus musical", vagy a Vámpírok bálját (amiből ugyan az a Roman Polanski rendezett filmet '67-ben, aki a Rosemary-t és a Stepfordi feleségeket is rendezte). Jellemző még a komolyzene, főleg a századfordulón divatos haláltáncok vagy Liszt. Mai zenéket tekintve népszerű körükben (többek között, de nem kizárólag) az Apocalyptica (FYI: csellón játszott metál), a Sophor Aeternus, a Nox Arcana (pfuj...), a Tragic Tantrum Cabaret, a Cinema Strange, vagy a Deadfly Ensemble. Néha ide szokták sorolni az Abney Parkot, a Clockwork Quartet-tet és a Dresden Dollst, bár ők szerintem inkább a steampunk felé hajlanak, de azt hallgattok, amit akartok.
  • Az öltözködést tekintve, ahogy említettem, a viktoriánus korból inspirálódnak, de nem akarják egy az egyben lemásolni azt. Egy valódi viktoriánus hölgynek nem látszódhatna ki a válla, nem hordana cilindert vagy zsebórát, egy viktoriánus goth lány ezt azonban mind megteheti. Nőknél jellemző a hosszú, akár több rétegű szoknya, néha turnűrrel, bár az igazi nagy fardagály kényelmi okokból viszonylag ritka, sokkal gyakoribb a húzott, vízszintesen ráncolt megoldás. A legjellemzőbb ruhadarab pedig a fűző, amiből természetesen az acélmerevítős a legelőnyösebb, de a műanyag divatfűző sem ritka (erről, hogy jó-e vagy nem, majd máskor vitatkozunk).

victorian gothic ladies
Balról jobbra: Domi, Laura, Annie és Danka
Laura farmerja felettébb stílusidegen... de itt főleg Domi (b1) számít illusztrációnak
Fotós: Csavajda Dóra; Ékszerek: Csavajdáné Négele Anna

  • Férfiaknál deréknál bevett zakó vagy frakk a gyakori, illetve a zsabós vagy az úgynevezett "költő szabású" ing. Bár nem sokszor találkoztam a jelenséggel, konkrétan egyszer, előfordul, hogy a férfiak is hordanak fűzőt. Léteznek ugyanis kifejezetten férfiakra szabott fűzők, és nem néznek ki olyan furcsán, ahogy először gondolnád.
  • Sem színben, sem anyagban nem finnyásak, a sötétebb árnyalatok közül bármi szóba jöhet, a textíliák közül pedig (a latex, a wetlike, a jersey-félék és hasonló túlontúl modern anyagok kivételével) szinte bármit el lehet képzelni.
  • Mindkét nemre jellemző a cilinder vagy zsebóra, mint kiegészítő, nőknél előfordulnak pici, díszes kalapok vagy mini cilinderek (ám a történlmi viktoriánus korban jellemző hatalmas, széles karimájú női kalapok egyáltalán nem jelennek meg). Nőknél gyakran van csipkekesztyű, legyező és napernyő, a férfiaknál sétapálca. A cipőknél jellemzőbbek nőknél a "boszicsizmák", férfiaknál a lakkcipők, mint az acélbetétes bakancsok. (De csak hogy szemléltessem, mennyire esetleges az összes ilyen kategória, az utolsó képen bakancsban vagyok.)
  • A viktoriánus erkölcsökre rájátszva sok viktoriánus goth törekszik arra, hogy betartsa az etikettet, például a kézcsókos üdvözlést, étkezésnél az evőeszközök sorrendjét, az ültetési rendet, felállnak, ha hölgy érkezik a szobába, néha még a beszédük is archaizáló, és olyan alakokat is használnak, amik majdnem teljesen kihaltak, például a magázást, vagy a tiszteleti megszólításokat. (sose kérdezd nyelvészetről...). Emiatt egy viktoriánus gothtól a legritkább esetben fogsz káromkodást hallani.
  • Sok helyen olvasni, hogy a viktoriánus gothok nem csináltatnak tetoválást vagy piercinget látható helyen. De tekintve, hogy a ruhájuk gyakorlatilag MINDENT eltakar, a hajuk pedig gyakran még a férfiaknak is hosszú, tehát a fülbe lőtt PC-k sem látszanak, ennek az állításnak semmi értelme.
  • A nőknek általában magas, díszes kontyuk van, a férfiak pedig mély copfba fogják a hajukat, amit esetleg egy masni is díszít, mint az Interjúban. (De megint csak szemléltetve, mennyire nem kell szigorúan értelmezni ezeket a "szabályokat", a fenti képed Domi haja ki van engedve, tegnap pedig éppen egy olyan fiúbarátommal teáztam, aki konytba fogta a haját, és meglepően jól állt neki.)
  • A viktoriánus gothok összejövetelein (már amikor sikerül megszervezni...) gyakran verseket olvasnak, színházba mennek, piknikeznek vagy teadélutánt tartanak. Érdekes ez a teamánia, valószínűleg a brit hagyományokból ered, és egyesek képesek több órás szertartásokká fejleszteni a teaivást.
  • Vonzódnak az elhagyott helyekhez, temetőkhöz vagy romos kastélyokhoz. Ezt lehet, hogy sokan pózerkedésnek tartják, pedig csak a letűnt korok tisztelete, és a soha nem látott világba húzó fájó nosztalgia miatt van, nem a király fotók miatt. (De, a király fotók miatt is.)

victorian goth in an abandoned castle

Ha még többet akartok olvasni a témában, itt a szokásos linkgyűjtemény (ami természetesen idővel frissül majd a Dark Blogközösség többi tagjának a posztjaival):



Annie, nem felejtettél el valamit?
Nem, ez elég kimerítő poszt lett.
És Emilie Autumn?
Oh, hát persze, Emilie Autumn. Szóval az ő motívumkészlete... a...
A diliház.
Igen, szóval a motívumkészletének szerves része a viktoriánus kor viszonyulása a mentálisan sérült...
Nem beszéltél a diliházakról sem.
Nem, mert... hát... nem. Most nem.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó bejegyzés lett! :) Sokat nevettem rajta. ^^ Szeretem ahogy ironikus, szarkasztikus de okos is tudsz lenni, egyszerre. És igen, sok mindennel egyet értek a Viktorián korból, mint az etikett, az erkölcs, a tisztelet vagy némely hagyomány. Ha lenne rá pénzem, egész életemben Victorian - Goth ruhákban lennék, és kastélyban élnék egy temető mellett, tehát lelkileg erősen húzódom eme ágazathoz. :D De, sajnos, nem tehetem meg.
    Viszont tény, hogy igazad van abban, hogy mindez, általánosítás, és nem elvárás. Érdekes, a cikked olvasása után, kedvem lett elmenni egy temetőbe vagy egy elhagyatott kastély, épületet megnézni. *-* Fura hatással vagy te reám. :D

    VálaszTörlés